Commissie parlement Georgië wijst veto president over ‘Russische wet’ af

De wetgevende commissie van het Georgische parlement heeft zich maandag negatief uitgesproken over een vetostem van de Georgische president Salome Zoerabisjvili tegen de gevoelige ‘Russische wet’. Dat melden internationale persbureaus. Met deze afwijzing is de weg vrijgemaakt voor het volledige parlement om dinsdag opnieuw te stemmen over de wet, die eerder al door een meerderheid gesteund werd. Critici vrezen dat invoering toenaderingspogingen tot de Europese Unie en het Westen zullen frustreren.

Volgens wat de ‘Russische wet’ is gaan heten moeten nieuwsmedia en ngo’s die minstens 20 procent van hun budget uit het buitenland ontvangen zich registreren als platform dat „de belangen van een buitenlandse mogendheid uitvoert”. Zij worden dan onder toezicht van justitie geplaatst. Er heerst in Georgië en daarbuiten veel angst dat de wet de persvrijheid zal beteugelen, zoals ook in Rusland is gebeurd na invoering van een soortgelijke wet. De angst is dat critici van de regering monddood worden gemaakt.

De wet werd ingediend door Georgische Droom, de grootste partij van het land die 74 van de 150 parlementszetels in handen heeft. Nadat een meerderheid van de volksvertegenwoordiging de wet steunde, mocht de president zich hier twee weken geleden over uitspreken. Zij wees de wet af, maar het parlement kan dit straffeloos naast zich neerleggen. De verwachting is dan ook dat dit dinsdag zal gebeuren, waarmee de wet definitief van kracht wordt.


Lees ook
Waarom Georgiërs de straat op gaan tegen een omstreden wet: ‘Dit gaat om wie wij zijn als natie: horen we bij Rusland of Europa?’

De meest massale betoging op het Europaplein in Tbilisi  trok circa 300.000 demonstranten.

Grootschalige protesten

De afgelopen maanden zijn tienduizenden Georgiërs de straat opgegaan om tegen de repressieve wet te protesteren. Daarbij zijn al meer dan honderd demonstranten opgepakt. De protesten worden vaak met geweld neergeslagen, waarbij flitsgranaten, waterkanonnen en traangas zijn ingezet.

De Europese Unie heeft al laten weten dat invoering van de wet een negatief effect zal hebben op de Georgische EU-toetredingsplannen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft al inreisverboden aangekondigd voor politici „die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van de democratie in Georgië”.