Column | Wanbeleid bij Ajax

Frits Abrahams

Eerlijk gezegd begrijp ik de verbijstering over de ineenstorting van Ajax niet zo goed. Het is toch al veel langer duidelijk dat Ajax na het gedwongen vertrek van directeur Marc Overmars volledig van het pad is geraakt?

Ik schrijf dit vóór de wedstrijden tegen Olympique Marseille en Feyenoord, maar zelfs als het resultaat daarvan meevalt, is het niet waarschijnlijk dat een snel herstel zal volgen.

Mijn voorspellingen zijn vaak onbetrouwbaar gebleken, vandaar dat ik steeds trotser word op de waarschuwing die ik de Ajax-supporters in maart van dit jaar in een column gaf: niet alleen dit jaar zal Ajax geen landskampioen worden, ook het volgend jaar zal dat niet lukken.

Er wordt nu hevig gekankerd op het transferbeleid van het mysterieuze Duitse datawonder Sven Mislintat, maar niet vergeten mag worden dat zijn voorgangers, onder wie oud-speler Klaas-Jan Huntelaar, er al een deerlijk voetbalpotje van hadden gemaakt. „Ongelofelijk”, noemde analist Marco van Basten het destijds. Hij zag nieuwe verdedigers, zoals Wijndal, Bassey en Sanchez, „die de bal niet wilden hebben”.

Ik zou er de record-aankoop (31 miljoen) Steven Bergwijn, linksbuiten, aan willen toevoegen: als die in totaal twee goede wedstrijden voor Ajax heeft gespeeld, overdrijf ik.

Dat de nieuwe trainer, Maurice Steijn, uitgerekend de introverte, aan zichzelf twijfelende Bergwijn voor dit seizoen tot aanvoerder verkoos, pleit niet voor zijn mensenkennis.

Ajax ontdeed zich onder Mislintat niet alleen te vroeg van een aantal spelers – Tadic en Klaassen hadden nog best een jaartje meegekund –, het verzuimde vooral adequate vervangers te vinden. Ze kochten nog een linksbuiten – Forbs – erbij, maar ze verzuimden een rechtsbuiten aan te trekken. Op het middenveld vonden ze geen opvolger voor de nuttige ‘breker’ Alvarez en als rechtsback handhaafden ze te lang de zwakke Rensch.

Voor ruim 100 miljoen trok Mislintat twaalf spelers aan die op het hoogste niveau niets bewezen hadden. Nog voordat hij verdacht werd van belangenverstrengeling bij één bepaalde aankoop, wekten ook andere, vreemde, transfers verbazing.

Hoe kon Ajax op aankoopgebied zo’n grote volmacht geven aan iemand die zelfs bij insiders in de voetbalwereld een onbekende naam was? En waarom heeft Ajax niet meteen geëist dat Mislintat het eigenaarschap van zijn voetbaldatabedrijf opgaf als hij technisch directeur van de club wilde worden?

Alex Kroes, nu nog directeur bij AZ, mag vanaf maart volgend jaar, als de nieuwe directeur van Ajax de scherven van het wanbeleid opvegen. Hij had al eerder belangstelling getoond voor deze functie, maar algemeen directeur Edwin van der Sar hield het tegen, zoals hij ook de komst van Peter Bosz aanvankelijk verhinderde. Ik heb veel goeds over Kroes gehoord, hij zou een doortastende man zijn met ‘voetbalverstand’.

Wat dat precies is? Van Basten heeft weleens uitgelegd dat je maar een kwartiertje een voetballer hoeft te bekijken om te zien wat hij (of zij!) kan. „Hoe neemt hij de bal aan, voelt hij zich comfortabel aan de bal?”

Ik zou graag een poosje voor Ajax willen scouten, maar ik vrees dat mijn hoofdredacteur zal terugdeinzen voor mogelijke belangenverstrengeling. Ik niet, ik verdien graag een centje bij, net als Sven Mislintat.