Column | Veilig thuis

Ik beschouw mezelf als ideale taxipassagier. Zelfs na een avondje uit, in het holst van de nacht. Ik laat chauffeurs niet wachten, ik sla niet met de deur. Ik vraag hoe het gaat, of het druk is, tot hoe laat ze moeten, of ze nog leuke weekendplannen hebben buiten dit voertuig of kijk schaapachtig naar m’n telefoon terwijl de letters dansen, mocht de chauffeur juist zo min mogelijk contact willen. Ik kan zelfs uitstekend acteren dat ik hun altijd voor het tijdstip vreemde muziekkeuze waardeer. Ik geef bijna altijd fooi.

Mijn Uber-rating, ik keek na lange tijd eens even, is 4.71, wat in de Uber-wereld betekent dat ik waarschijnlijk iemand op de achterbank van een taxi vermoord heb – dat is namelijk ook wat ik zou denken bij een chauffeur met die rating. Geen flauw idee waarom, ook niet te achterhalen. Maar ik word in ieder geval nog gewoon meegenomen, ik kom gewoon nog thuis.

Afgelopen weekend, het laatste van Pride in Amsterdam, bleken er meerdere incidenten te zijn geweest met taxi’s, zo tweette het COC. Een jaarlijkse traditie waar we, typisch Nederlands, maar geen afstand van kunnen doen. Van één incident wist ik. Dragqueen Skyla Versai, voor mij een bekend gezicht in de Reguliersdwarsstraat en bij een tv-publiek misschien bekend als jurylid van drag-makeoverprogramma Make Up Your Mind, zou niet alleen geweigerd zijn voor de door haar bestelde Bolt-taxi, de chauffeur reed haar vervolgens ook nog eens aan, volgens een statement op Instagram.

Tijdens Pride geen dragqueens in je taxi willen, is een beetje als gaan zwemmen maar niet nat willen worden. Maar deze incidenten vinden veel vaker plaats. Sommige taxichauffeurs nemen liever een groep dronken Britse meiden mee dan een uitgeputte man met make-up en een pruik.

Het is een veiligheidskwestie. Voor alle queer mensen, en zeker voor dragqueens, die het meeste opvallen. ’s Nachts over straat voelt niet prettig, in het ov tussen de dronken mensen voelt niet prettig – en daar hoef je overigens niet eens voor in drag te zijn, bewees de recente mishandeling van dragqueen Envy Peru in een Amsterdamse bus. De taxi is de beste optie, vooruit, vast ook omdat elke onnodige meter langer op beknellende hakken er een te veel is.

Dan nog ben je overgeleverd aan de grillen van een chauffeur. Zelfs al ben je al ingestapt. Dat is een gevoel dat ook ik herken, zeker als ik met mijn vriend, of queer vrienden een taxi bestel. Ik wil het niet, maar door incidenten als die van afgelopen weekend ben ik op mijn hoede en vooral toch niet te uitbundig, alsof ik net weer uit de kast ben. Terwijl het enige wat iemand wil, is veilig aankomen, veilig thuiskomen.

Er zijn momenten dat ik denk dat die 4.71 niet aan mij ligt, maar aan de chauffeurs die me te gay vonden. Maar waarschijnlijk maak ik gewoon te veel korte ritjes. Daar schijnen de chauffeurs misschien nog wel een grotere hekel aan te hebben.

Frank Huiskamp vervangt de komende weken Marcel van Roosmalen.