Het ‘Good evening and welcome Europe!’ van de aan alle kanten schitterende Eurovisie-Songfestivalpresentatrice Petra Mede klonk net zo swooshy als altijd. Toch dacht ik, heel even, de paniek in haar ogen op te zien flitsen. Of hoopte ik dat? Ik wachtte op een zinnetje, al was het er maar één, over de chaos achter de schermen dit jaar en de diskwalificatie van Nederland, maar de EBU (fuck de EBU!) koos ervoor om iedere onwelgevalligheid, North Korean style, volledig te negeren.
De show verliep, afgezien van wat bijna onmerkbare scheurtjes in het glanzende oppervlak, precies als alle andere Eurovisie-Songfestivalfinales. Er flitsten wat Palestijns gelakte nagels voorbij, een Italiaanse vlag werd verticaal door het beeld getrokken en heel vaag hoorde je de zaal af en toe ‘Europapa’ brullen. Toen de gladde EBU-baas Martin Österdahl de punten namens Nederland oplas, was het boegeroep even niet weg te filteren.
Maar bij het optreden van Israël klonk braaf ingeblikt gejuich, in beeld verschenen slechts fans die met alle soorten vlaggen, behalve de Nederlandse en Palestijnse, wapperden en als omineuze klap op de vuurpijl werden we getrakteerd op een gezongen ode aan diezelfde Österdahl en een doodenge AI-reünie van ABBA.
Ik keek naar de Olymposbewoners meets Starman-outfits van de meeste deelnemers, het podium dat met iedere editie meer op een digitale ruimte begon te lijken, de gezichten van de optredende twintigers, gebeeldhouwd, perfect, het gelukzalig krijsende publiek. En ik kon alleen maar aan The Hunger Games denken, de toch wel profetische boekenreeks, waarin een rijke elite een flashy moordshow optuigt, ijzingwekkend extravagant en doorregen met censuur, op dezelfde manier als het Eurovisie Songfestival probeert politieke chaos weg te glitteren, omdat ze hun macht als vanzelfsprekend ervaren.
Precies zo verliep het een paar maanden geleden rondom de verdwijning van de Britse prinses Kate. Er verschenen grofkorrelige foto’s van vrouwen die wel of niet Kate waren, in elkaar geknutselde familiefoto’s, ingebed in een groot zwijgen van het Britse koningshuis, waardoor het wantrouwen van een volk, dat toch al op drift is, zo hoog opliep, dat zelfs het filmpje waarin Kate uiteindelijk vertelde kanker te hebben, werd gewantrouwd. Want had ze daar nu een dubbele rij tanden, kenmerkend voor door AI gegenereerd materiaal?
Instituten die drijven op rituelen, esthetiek en saamhorigheid hebben de tijdgeest niet mee. Met het verscheiden van koningin Elizabeth is het laatste geruststellende symbool, voor velen dan, verdwenen. Wat overblijft zijn ruziemakende nazaten, leugenaars die we niet vertrouwen en wier hooghartigheid om onze vermeende stupiditeit keihard afgestraft wordt.
Met de aanhoudende aanvallen van Israël op Palestina is een Songfestival dat op precies diezelfde naïeve en arrogante manier het verdriet in een samenleving negeert, niet langer houdbaar. De chaos achter de schermen, door iedereen met een internetverbinding opgemerkt, glimlachend negeren, is decadent en gevaarlijk.
Instituten die nu nog een verbindende functie willen hebben, moeten durven wankelen, juist om overeind te blijven. De autoritaire vader die Martin Österdahl en prins William denken te zijn, zien wij, hun vermeende kinderen, zoals ze zijn: zwak, stiekem en bang.
Petra Mede heeft het tot het einde van de avond gered, lachend, zwaaiend, in alles ‘United by Music’. Maar zag ik na de afkondiging en het chirpy ‘Goodnight and thank you Europe!’ haar gezicht nou in een verdrietige grimas vertrekken?
Ik wilde dat het zo was, maar er gebeurde niets.
De nadagen van het Romeinse Rijk. Spannend is het wel.
schrijft elke week een column. Ze is de auteur van boeken, essays en toneelstukken.