Column | Slimme zinnetjes die je helpen om wat duidelijker te grommen bij de grens

Zo werkt dat!
Ben Tiggelaar

Grenzen

Grenzen stellen. Op veel werkplekken gaat het erover. We doen onderzoek, voeren discussies en maken afspraken. Heel goed. En tegelijk is het nuttig om te weten hoe je, wanneer iemand die grenzen dreigt te vergeten, op een handige manier kunt zeggen: tot hier en niet verder. Tegen collega’s, managers, tv-presentatoren en voorzitters van voetbalbonden.

Melissa Urban – ondernemer, blogger, ex-verslaafde – schreef The Book of Boundaries. Een bestseller in de VS en vorige week verschenen in het Nederlands als Zo stel je grenzen.

Het communiceren van grenzen draait niet om het vertellen aan anderen wat zij moeten doen, zegt Urban. Het gaat er in de eerste plaats om dat je anderen vertelt wat jij doet om zelf veilig en gezond te blijven. En daarvoor heeft ze een heleboel praktische tips.

Slimme zinnetjes

Urbans boek staat vol met ‘scripts’. Slimme zinnetjes voor allerlei situaties – van kantoor tot slaapkamer – om duidelijk te maken waar de grens ligt. Telkens in drie varianten. Groen: zachte taal bij lage risico’s. Oranje: steviger taal bij groter gevaar. Rood: directe taal bij ernstige dreiging.

Dit is wat je kunt zeggen als je baas je overlaadt met werk.

Groen: „Ik kan dit er alleen bij doen als ik andere taken kan uitbesteden of op een laag pitje zet.”

Oranje: „Normaal zou ik dit doen, maar met X, Y en Z op mijn bordje, heb ik echt geen ruimte meer over.”

Rood (liefst schriftelijk): „Met de huidige werkdruk zit ik al op het breekpunt. Als ik er nog iets bij neem, dan ondermijnt dat mijn prestaties, mijn resultaten en bovendien mijn mentale gezondheid. Laten we een afspraak inplannen om te overleggen over mogelijke oplossingen.”

Onderzoek

De praktische insteek van Urban is verfrissend. En – ook fijn – de stelling dat beter grenzen leren stellen goed voor je is, is niet uit de lucht gegrepen. Organisatiepsycholoog Ellen Ernst Kossek deed met haar collega’s onderzoek naar het stellen van grenzen, met name tussen werk en privé. Een van hun belangrijkste bevindingen: wanneer mensen meer controle ervaren in hun werk, bijvoorbeeld door het aangeven van duidelijke grenzen, dan vinden ze hun werk leuker en zijn ze minder geneigd te zoeken naar een andere baan.

Op die manier is het dus ook nog eens goed voor de werkgever wanneer hij of zij af en toe te horen krijgt: hier stopt het.

Van Nieuwkerk

Kritische noot: dat we als werkende mensen wat beter leren grommen bij de grens, ontslaat werkgevers en managers niet van hun plicht om aan zichzelf te werken. In veel bedrijven is bijvoorbeeld niet duidelijk wat een redelijke werkdruk is of hoe je elkaar eigenlijk zou moeten bejegenen.

Matthijs van Nieuwkerk reflecteerde vorige week, in een interview met NRC, op zijn eigen grensoverschrijdingen bij De Wereld Draait Door. Nuttiger dan menig managementboek. Volgens Van Nieuwkerk is een belangrijke vraag: hoe kunnen we in een wereld waarin op prestaties wordt gerekend, elkaar blijven zien en horen? Dat lijkt me nou een mooi agendapunt voor de eerstvolgende teamvergadering.

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.