Column | Rood en geel van de injury spotter

Twee dagen in de week schrijft
Foto AP

Ze zijn met z’n zevenen op het WK en worden ‘injury spotters’ genoemd: artsen die wedstrijden op een monitor volgen om de ernst van blessures, zoals hoofdletsel, te beoordelen. Bij grote zorg komen ze met een red flag, bij lichte zorg met een yellow flag. De spotters ondersteunen de medische staf van landen. De red flag en yellow flag hebben geen gevolgen, het zijn geen strafkaarten.

Het is voor het eerst dat de FIFA spotters inzet op een vrouwen-WK. Eerder waren ze actief bij het mannen-WK van 2022 en de Arab Cup (ook mannen) van 2021. Een beoordeling van hun werk wordt nog dit jaar verwacht, laat een FIFA-woordvoerder weten.

De spotters hebben een direct lijntje met een medische coördinator van de wereldvoetbalbond. Die zit langs het veld en kan bevindingen van spotters doorgeven aan de medische staf van landen. Sportartsen van landenteams handelen autonoom, zíj gaan over het welzijn van hun speelsters. Maar als een medisch team maar één sportarts telt, werkt de spotter als second opinion.

Koppen is waarschijnlijk schadelijker voor vrouwen dan voor mannen, waarschuwde Jort Vijverberg vorige maand bij de NOS. Vrouwen hebben volgens de neuroloog van het Amsterdam UMC minder sterke nekspieren en een andere hormoonhuishouding. Een serieuze studie naar die verschillen moet nog verschijnen, maar onderzoek op Amerikaanse highschools toont aan dat jonge voetbalsters 60 tot 80 procent meer risico op problemen na een hersenschudding lopen dan jonge voetballers.

Lees ook: profvoetbalster Beau Rijks moest twee jaar revalideren na een hersenschudding. „Er zit iets in je hoofd en je kunt er niet bij.”

Gelukkig dringt steeds meer door dat vrouwelijke sporters geen kleine mannen zijn, net als een vrouwenhart (in niet-anatomisch opzicht) geen mannenhart is, zoals cardioloog Janneke Wittekoek vaak verkondigt. Zo blijkt uit recent onderzoek van de ECA, de organisatie die de belangen van Europese profclubs binnen de Europese voetbalbond UEFA behartigt, dat 82 procent van de speelsters bij Europese clubs pijn heeft tijdens het spelen omdat ze schoenen dragen die op de mannelijke leest zijn geschoeid. Een stuk hierover in NRC wekte ongeloof, maar de klachten zijn reëel.

Op het WK zie je hier en daar speelsters rondlopen met een halsband, de ‘Q-collar’, die volgens de fabrikant als stootkussen voor je hersenen fungeert. Hoewel de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA toestemming gaf het product op de markt te brengen, klinken er ook kritische geluiden. De Q-collar zou sporters overmoedig maken, hun gedrag zou anders zijn dan normaal.

Dit WK heeft zich één keer een medische coördinator bij de medische staf van Oranje gemeld, blijkt uit navraag. Niet tijdens, maar ná een wedstrijd, om te informeren hoe het met Daniëlle van de Donk ging, die na een botsing met een Amerikaanse tegenspeelster een badmuts van de teamarts moest dragen, zeer tegen haar zin, vanwege een bloedende hoofdwond.