Column | Rendier

Zelden werd ik zo een verhaal in gezogen als dat van Baby Reindeer. De serie over een worstelende stand-upcomedian die gestalkt wordt nadat hij een verdrietige vrouw in een café een gratis kopje thee aanbiedt, is beklemmende, fantastische televisie. Baby Reindeer raakte me, en niet alleen omdat ik als beginnend stand-upcomedian zelf recent nog in een cafeetje aan de Amsterdamse Albert Cuyp voor zes lesbiennes – een van hen sprak niet eens Nederlands – grapjes stond te maken.

Nee, het zat hem in de nuances, in hoe de simpele premisse zoveel gelaagder bleek, in de emotionele wendingen, in de empathie en reflectie. En in de – spoilerwaarschuwing – queer paniek van de hoofdpersoon en een verbeelding van grooming en seksueel misbruik van man op man die ik zelden zo ellendig rauw op televisie had gezien. Maar misschien is de aantrekkingskracht van de serie vooral dat het verhaal waargebeurd is, en dat de hoofdpersoon gespeeld wordt door de man die het allemaal echt is overkomen.

Precies daar is het de afgelopen week misgegaan. Hoewel schrijver en hoofdrolspeler Richard Gadd (‘Donny’ in de serie) in interviews vertelde dat de ‘waarheid’ in zijn serie vooral een ‘emotionele waarheid’ was en hij ervoor had gezorgd dat de stalker (‘Martha’ in de serie) een fictieve persoonlijkheid kreeg – duurde het voorspelbaar kort voordat toetsenborddetectives op zoek gingen naar de échte stalker. Eveneens naar de echte man uit Gadds carrière die hem had misbruikt. Want natúúrlijk deden ze dat. Geef de moderne mens een vinger, binnen een week blijkt de hand waar die bij hoort fout te zijn geweest in de oorlog.

Mensen vonden een fragment van de echte Gadd met daarin een duidelijk aanwezige lach die erg leek op die van stalker Martha. Ze vonden oude tweets van een vrouw die qua toon erg leken op berichten die Martha aan Donny stuurde. Wat allereerst gevaarlijk is en al verwachte gevolgen heeft gehad. Zo werd ook een man genoemd als degene die Gadd ooit misbruikte, en moest Gadd zelf verklaren dat die er niets mee te maken had. Deze regisseur en schrijver laat nu de politie alle bedreigingen en beschuldigingen aan zijn adres onderzoeken. En ook de echte Martha, voor zover de vrouw die tabloid The Daily Mail sprak dat is, dreigt met een rechtszaak.

Kun je, zoals klinkt, Gadd ervan beschuldigen dat hij de privacy van betrokkenen te weinig heeft beschermd? Nee, als je deur niet goed op slot zit, rechtvaardigt dat niet een inbraak. Het is hoogstens wat naïef te denken dat níémand het zal proberen. Toen hij Baby Reindeer als one-manshow in het theater speelde, jaren terug, gebeurde er niets. Tv is een ander beest, het internet niet minder dan een monster.

Jessica Gunning, de actrice die Martha speelt, drukte kijkers op het hart niet op zoek te gaan naar de échte Martha. „Als dat gebeurt, laat het zien dat ze niet goed naar de serie hebben gekeken.” Precies. Kijk naar de serie, kijk góéd naar de serie, en durf die ook ‘gewoon’ een mooie serie te laten zijn.

Frank Huiskamp vervangt de komende weken Marcel van Roosmalen.