Column | Poetins vijfde colonne richting het Catshuis

Vrijdag ontving hij de Hongaarse premier in het Kremlin en dicteerde de gedienstig luisterende Viktor Orbán een eisenpakket voor Brussel. De maandag daarop liet hij met een kruisraket Ch-101 een (oncologisch) kinderziekenhuis in Kyiv platbombarderen. Geef Vladimir Poetin één vinger en hij neemt de hele hand. Sinds Rusland in maart 2014 de oorlog tegen Oekraïne begon en vervolgens op 17 juli dat jaar ook nog eens 196 landgenoten in de MH17 de dood injoeg, weet iedere Nederlander dat de Russische president desgewenst over lijken gaat.

PVV-leider Geert Wilders kijkt niettemin weg van deze ‘omvolking’ in Oekraïne. Een etmaal nadat de radicaal-rechtse coalitie zich aan de Tweede Kamer had gepresenteerd en de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) op weg waren naar Oekraïne om uit te leggen dat het met Wilders aan de knoppen zo’n vaart niet zou lopen, zocht de feitelijke regeringsleider van Nederland juist openingen naar het Kremlin. Op dezelfde dag dat Orbán met Poetin de „Europese veiligheidsarchitectuur voor na de oorlog” besprak – een „strikt geheime missie” om de EU te misleiden – sloot de PVV zich aan bij de Patriotten voor Europa, een formatie die volgens de Tsjechische premier „de belangen van Rusland dient en de veiligheid en vrijheid van Europa bedreigt”.

Veel zusterpartijen van de PVV hebben zich openlijk met het Kremlin verbonden (de Italiaanse regeringspartij Lega van Salvini, de Oostenrijkse FPÖ en de Slowaakse premier Fico) of staan heimelijk op zijn financiële balans (Rassemblement National in Frankrijk). Niet voor niets liet Le Pen vlak voor de parlementsverkiezingen weten dat zij Oekraïne zou verbieden nog langer Franse wapens tegen Rusland te gebruiken, een variant op het PVV-verkiezingsprogramma.

Indachtig het hoofdlijnenakkoord met VVD, NSC en BBB („Nederland blijft Oekraïne politiek, militair, financieel en moreel steunen”) voegde Wilders aan zijn jubeltweet over Orbán veiligheidshalve nog wel een Oekraïens vlaggetje toe. Maar toen de kinderkliniek in Kyiv twee dagen later werd bestookt door de „vriend” van Parteigenosse Orbán zweeg de PVV-leider over de zoveelste oorlogsmisdaad van het land dat hij ook ná de MH17-crash nog jarenlang zijn „bondgenoot in de strijd tegen massa-immigratie” was blijven noemen.

Maar het gaat om meer dan huichelarij. Door tot de Orbán-fractie toe te treden, ondermijnt Wilders de positie van Nederland binnen de NAVO en de EU.

Steun aan Oekraïne draait in de kern namelijk om twee klassiek Nederlandse waarden. Om het recht op zelfbeschikking, een idee dat in Holland al 450 jaar gemeengoed is. En om de internationale rechtsorde, een doel dat in de Nederlandse Grondwet is verankerd.

Met zijn keuze voor de vijfde Kremlin-kolonne keert Wilders zich tegen dit vaderlandse erfgoed. Een politiek antwoord op deze on-Nederlandse positie is dan ook nodig.

Bijvoorbeeld tegen Wilders’ bovenbaas in Boedapest.

Zonder overleg met de rest presenteerde Orbán zich bij Poetin als roulerend voorzitter van de EU. Daarmee handelde hij in strijd met Europese verdragen. Het is zinloos om de buitenwereld daar met een communiqué of zo op te wijzen, aldus Daniel Hegedüs van het German Marshall Fund. Het is Orbáns bewuste strategie om de EU van binnenuit kapot te maken. Een steviger verdedigingslinie is daarom geboden. Waarom Hongarije niet ontheffen uit zijn voorzitterschap van de trojka? De EU-verdragen bieden die mogelijkheid als vier-vijfde van de lidstaten (22 landen) zich daarvoor uitspreekt.

Het nieuwe kabinet zou daartoe het initiatief kunnen nemen. Niet alleen een nobele taak, maar ook goed voor het internationale prestige van het vaderland.

Hubert Smeets is journalist en historicus. Hij schrijft om de week op deze plaats een column.