Column | ‘Nee’, zegt Van der Staaij, ‘je spreekt niet met Hans Hoogervorst’

RTL Nieuws peilde twee weken geleden de populariteit van mogelijke premierskandidaten en je zou kunnen denken: in de statusgevoelige Haagse politiek, het decor van prof. dr. ir. P. Akkermans van Van Kooten en De Bie, staat iedereen graag op zo’n lijstje. Je bent genoemd, misschien word je gevraagd. Het lijkt ook echt uit te maken als je jezelf noemt. Mona Keijzer, in augustus gepresenteerd als de premierskandidaat van BBB, staat bij RTL op 4. Na VVD’er Klaas Dijkhoff, ex-informateur Kim Putters en oud-minister van de VVD Jeanine Hennis.

Maar heb je er iets aan? Het duurt bijna zeker nog weken, misschien zelfs maanden voordat Geert Wilders, als leider van de grootste partij, in de formatie met VVD, NSC en BBB iemand voordraagt als premier. Als je die baan wil, kun je daar nu het beste over zwijgen. Geen enkele partij wil een al te grote ijdeltuit als minister-president. Als je er niet aan moet denken, kan het wél prettig zijn om te weten dat kiezers je niet zijn vergeten. Jeanine Hennis, al vijf jaar VN-gezant in Irak, kreeg het lijstje van „veel mensen” doorgestuurd. „Ik weet niet precies hoeveel, ik bewaar die berichten niet.” Lief bedoeld, zegt ze. „Maar zo’n lijst leidt vast ook weer tot geroeptoeter op sociale media. Ik kijk er niet naar.”

Kees van der Staaij, nummer 11 op de premierslijst van RTL en nog maar net weg als SGP-leider, werd in het najaar van 2022 veel genoemd als mogelijke opvolger van Kamervoorzitter Vera Bergkamp, die steeds verder in de problemen raakte door de affaire rond Khadija Arib. Na de verkiezingen van 22 november ging zijn naam rond als misschien de volgende informateur en bij partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet nu ook weer als mogelijke kandidaat-premier.

In het Tweede Kamerdebat over de formatie, vorige week woensdag, riep Laurens Dassen van Volt dat hij terugverlangde naar Van der Staaij, als „staatsrechtelijk geweten” van het parlement. In de hal bij de ingang zegt Dassen later dat Van der Staaij staat voor „rust, voorspelbaarheid en continuïteit”. Maar dat hij zeker niet de opvattingen mist van Van der Staaij. „Het is ook wel een beetje armoedig als we hier alleen op mensen kunnen komen als Johan Remkes, Herman Tjeenk Willink en Van der Staaij.”

Kees van der Staaij vindt het maar heel even leuk als ik hem bel om te horen hoe dat is, als je steeds wordt genoemd. „Nee”, zegt hij, „je spreekt níet met Hans Hoogervorst.” Hij denkt dat ik wil weten of hij beschikbaar is als premier en wil zo snel mogelijk ophangen. „Ik hoor het met een brede glimlach aan en neem het niet serieus.” Het klinkt niet alsof hij glimlacht. Mensen bellen hem elke keer, zegt hij ook nog, als zijn naam rondgaat. En élke keer neemt hij de telefoon op. „Zo’n braverik ben ik wel.” Maar hoe lang nog? Bel hem niet.