
Staat er een nieuw Midden-Oosten voor de deur? Een Midden-Oosten met een ander gezicht? Een groot Midden-Oosten – en dan bedoel ik niet dat er een paar landen uit de buurt aan worden vastgeplakt maar groot als in een groots verleden. Ik parafraseer uitspraken van de Israëlische premier Netanyahu.Zijn oorlog met president Trump tegen Iran vormt, zolang het staakt-het-vuren duurt, de afronding van Israëls opruiming onder zijn directe vijanden na de bloedige moordpartij door Hamas van 7 oktober 2023. Netanyahu en Trump noemen de zogeheten twaalfdaagse oorlog een overwinning: het omstreden Iraanse nucleaire programma is vernietigd en daarmee is de volgens Netanyahu „existentiële bedreiging” voor Israël van de zijde van de ayatollahs verdwenen. Andere bronnen zien minder schade aan het Iraanse nucleaire programma en voorzien dus een nieuwe oorlog als die uitkomst Israël niet zint. Wat ongetwijfeld het geval zal zijn. Maar dat is straks.
Netanyahu’s nieuwe, grote Midden-Oosten is gebouwd op een in zijn woorden „dramatische uitbreiding” van Israëls normalisering met Midden-Oosterse landen na de ‘Abraham-akkoorden’ met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan (voorzover dat nog meedoet). Trumps duizend-dingen-onderhandelaar, Steven Witkoff, suggereerde vorige week dat er ontwikkelingen aan de gang zijn op Abrahams terrein. In een vraaggesprek met CNBC voorspelde hij „grote aankondigingen over landen die in de Abraham-akkoorden komen”.
Grote aankondigingen! En daarvoor staat Syrië op de nominatie. Nota bene het land van de „jihadist met stropdas”, Ahmed al-Sharaa, die de Israëlische leiders dusdanig wantrouwden dat ze bij Trump lobbyden om Syrië zwak en verdeeld te houden. Maar Trump ontmoette hem in Saoedi-Arabië, vond hem een kekke gozer, en trok zomaar alle Amerikaanse sancties in die wederopstanding van Syrië onmogelijk maakten. In ruil daarvoor moest Sharaa wel Abraham omarmen, wat hij, onder de juiste voorwaarden, bereid was te doen.
Volgens Amerikaanse, Israëlische en Syrische zegslieden zijn directe contacten aan de gang, die volgens een bron al vóór einde 2025 tot resultaat kunnen leiden. Daar geloof ik niks van: eerst de terugtrekking van het Israëlische leger uit het zuiden van Syrië, en dan als letterlijk pièce de résistance de toekomst van het door Israël in 1967 bezette en in 1981 geannexeerde deel van de Golan. Dat gaat Israël nooit teruggeven. Maar het is wel zo dat Sharaa geen kik gaf terwijl de Israëlische luchtmacht twaalf dagen lang zijn luchtruim schond onderweg naar aanvallen op Iran. Ja, Iran was de vriend van Sharaas vijand Assad maar dergelijke overvliegrechten voor Israël gaan wel vér.
Intussen gaat de Israëlische vernietigingsoorlog in Gaza harder dan onverminderd door. En zonder einde van de oorlog komen er geen verdere normaliseringen, ook niet met Syrië en zeker niet met Saoedi-Arabië, de hoofdprijs. Trump heeft er met Netanyahu over gebeld. „MAKE THE DEAL IN GAZA. GET THE HOSTAGES BACK!!!”, blafte hij zondag op zijn Truth Social account. Twee dagen eerder had hij voorspeld dat er binnen een week een akkoord zou kunnen worden bereikt.
Volgens een versie van een Trumpplan dat de ronde doet, zou Hamas de resterende vijftig levende en dode gijzelaars overdragen; vervolgens zouden zijn leiders in ballingschap gaan en vier Arabische landen samen het bestuur over de Gazastrook op zich nemen. Om de wederopbouw te vergemakkelijken zou elke Gazaan die dat wil, kunnen vertrekken (toch weer die Rivièra?). En de vervolging van Netanyahu wegens corruptie , „een Grote Held die zoveel voor de staat heeft gedaan”, moet van Trump metéén worden gestaakt.
Het is me niet duidelijk of dat bij het Trumpplan hoort. Maar ik lees ook dat Netanyahu helemaal geen einde aan de oorlog wil, alleen een nieuw staakt-het-vuren. En geen enkel gebaar naar de Palestijnen. Er is volgens mij nog lang geen nieuw Midden-Oosten, laat staan anders of groots.
Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert. Ze schrijft om de week een column.
