Column | Mestbrief

Onze demissionaire premier schreef een brief aan Ursula von der Leyen over een afgeleide van mest: Renure. Veehouders noemen mest vooral bruin goud. Zowel sector als premier probeert met poëtische woordkeuzes de tsunami aan mest die het land overspoelt op te leuken.

Rutte lijkt met zijn fecale correspondentieproza op zoek naar mogelijkheden om in Nederland weer meer mest dan afgesproken in de bodem te mogen proppen. De veehouderij heeft hier zo veel dieren opgesloten dat als dieren mensen waren, de uitwerpselen van onze gevangenen een milieuprobleem veroorzaakten. Dat voorstanders van die opsluitpraktijken poëtische rookgordijnen opwerpen, verhult niet dat Nederland te veel langgestraften heeft voor het misdrijf als kalf, big of kuiken geboren te zijn. Laatst zag ik hoe kalfjes in de veehouderij worden verwekt. Een man in blauw overall stopte zijn arm tot de elleboog in de anus van een koe die dat duidelijk niet wilde. Zijn andere hand stopte stierensperma in haar vagina. Ook hiervoor gaf de koe geen consent. Ontuchtige handelingen met dieren zijn in Nederland verboden, voor veehouders geldt ook hier een uitzondering.

Aan de Franse kust spoelden intussen dode kalfjes aan. De oormerken waren verwijderd. Wie hoopte op nieuw trekkerterreur omdat veeboeren hun geliefde dieren niet zomaar in zee zouden laten smijten, wachtte een teleurstelling. Follow the money probeerde wel te achterhalen welk schip de kalfjes in zee had gegooid. In het artikel daarover stond: „Maar we weten nog steeds niet wie verantwoordelijk is voor de aangespoelde runderen in Bretagne.” Dat viel me een beetje tegen van het doortastende onderzoeksplatform. Ik hoefde maar naar de buurtsuper te gaan en daar stond zo’n verantwoordelijke voor kalverleed bij de kassa. Ze rekende een pak koeienmelk af en dierzuiveltoetjes. Voor zo’n beetje elk dierenleedproduct bestaat tegenwoordig een plantaardig dierenleedvrij alternatief. Toch zijn er mensen die liever een industrie sponsoren die kalfjes laat wegkwijnen en de natuur verstikt, dan dat ze een achterhaalde gewoonte herzien.

Volgens de 3,5-procentregel hoeft maar 3,5 procent toegewijde sleutelpersonen zich blijvend voor een zaak in te zetten, opdat de rest meegaat. 3,5 procent kan veranderingen in gang zetten zoals kinderen niet langer met linialen slaan, vrouwenkiesrecht erkennen of segregatiewetten afschaffen. Het percentage burgers dat inziet dat dieren geen producten zijn, groeit. Onze premier zit daar niet tussen. Die klimt nog in de pen om het behoud van wrede praktijken met dieren te verlengen. Gelukkig houden regeringsleiders maatschappelijke verandering niet tegen. Friesland Campina leed in 2023 149 miljoen verlies. Plantaardige producten werden dit jaar gemiddeld goedkoper dan hun dierlijke tegenhangers.

De omslag naar plantaardig is onafwendbaar, maar komt voor miljarden dieren te laat. Onder hen de acht koeien en circa zeven kalfjes die in Nederland werden onthoofd terwijl u deze column las.

Carolina Trujillo is schrijfster.