Column | Meer dan drop en bitterballen

Het programma Nieuws van de dag van SBS6 toog naar de Haagse Schilderswijk op Bevrijdingsdag om te polsen of er Nederlandse vlaggen hingen. De reacties op sociale media op de beelden waren eensluidend: een parallelle samenleving en mensen die niet integreren, daar in Schilderswijk. Ook ik kreeg in eerste instantie dat gevoel. Daarna bedacht ik dat het ook in mijn jeugd in Rotterdam in de jaren tachtig niet anders was: er hingen geen vlaggen, behalve bij buurvrouw Sjanie die de Watersnoodramp nog had meegemaakt.

Mijn ergernis na die uitzending van SBS6 betrof niet zozeer het benoemen van het gebrek aan Nederlanderschap, maar het gebrek aan oplossingen die we na veertig jaar nog steeds niet blijken hebben. Eerst zou Pim Fortuyn het Nederlanderschap nieuw leven inblazen. Daarna de VVD. Vervolgens Wilders en de BBB. Maar het Nederlanderschap vormgeven konden ze uiteindelijk geen van alle.

Het identiteitsdenken van links in de afgelopen decennia heeft het beetje trots op het vaderland dat de Nederlander nog probeerde uit te dragen, er helemaal uit geslagen. Die paar collectieve symbolen die Nederland rijk is, willen we het liefst nog meer op achtergrond zetten zodat er ruimte ontstaat voor ieders persoonlijke symbolen, taal, cultuur en religie.

Over nationale tradities doen we in Nederland wat lacherig. Bij de Nederlandse vlag, symbool van onafhankelijkheid tegenover de Spaanse overheersing, ervaren nog maar weinig mensen warme gevoelens. Ook de autochtone Nederlanders om me heen heb ik nauwelijks vlaggen zien hijsen op Bevrijdingsdag. Wie kent het eerste couplet van het volkslied nog uit het hoofd? Alleen de fiets, drop, haring en bitterballen zijn in zekere zin nog symbolen voor het Nederlanderschap. Toen mijn neef op bezoek kwam uit Nederland, probeerde hij het allemaal uit.

Waarom zijn we niet trots op de samenwerkings-bereidheid van de Nederlander?

Omdat een samenleving zonder onderlinge binding me niet gezond lijkt, zullen we ons toch wat meer moeten focussen op de positieve aspecten van het Nederlanderschap. Koningsdag is nog wel een moment van enige saamhorigheid, net als een wedstrijd van het Nederlands elftal. Waarom zouden we daarnaast niet bijvoorbeeld Nederlandse kunst- en cultuuruitingen meer benadrukken: van Rembrandt en Vondel tot de uitstekende kinderprogramma’s die in dit land gemaakt worden? Ik moest in mijn jeugd allerlei dichters en schrijvers uit Turkije kennen, ook al waren mijn ouders middelbaar opgeleid. Momenteel zie ik de jeugd mondjesmaat de Nederlandse literatuur, theater of schilders volgen.

En als enige cultuur te hoog gegrepen is: waarom zijn we niet trots op de samenwerkingsbereidheid van de Nederlander? Benadruk daarbij ook de universele waarden die we in ons land uitstekend in wet en cultuur hebben vastgelegd zoals rechtvaardigheid, gelijkheid van man en vrouw, het niet-discriminatiebeginsel en de scheiding der machten.

Zorg voor veel meer geschiedenislessen voor kinderen maar ook voor nieuwkomers op latere leeftijd. Maak een tv-zender of een YouTubekanaal met uitsluitend dergelijke lessen. Moedig mensen aan om over het Nederlanderschap te praten, met elkaar. De meeste mensen hebben er niet eens over nagedacht, laat staan dat erover gesproken wordt en laat staan dat mensen het kunnen uitdragen. Zorg dat kinderen veel meer naar theater, cabaret, musea en sporten kunnen gaan: daarmee leren ze veel over Nederlanderschap. Maak veel meer gratis toegankelijk. Ik wil zien en voelen wat nationale trots en saamhorigheid betekent in ons land.

‘Je past je aan onze manier van leven’ – impliciet de boodschap van het SBS6-programma – is niet genoeg en roept eerder tegendraadsheid op dan motivatie. Bovendien: ik vrees dat als SBS6 naar een Vinex-wijk in Houten gaat, daar evenmin weinig trots of kennis van het Nederlanderschap valt te bespeuren. Links moet de nationale identiteit niet taboe verklaren en rechts moet niet achterover leunen door alleen kritiek te leveren.

Aylin Bilic is headhunter en publicist.