Column | Het kwaad wint

De wekkerradio meldde dat jongeren jonger verslaafd raken aan nicotine. Mijn eerste gedachte: het kwaad wint. Als de doemindustrie waarvan de kwaadaardige lobby vorige eeuw werd blootgelegd zich nog langs een muur van regelgeving kan wurmen en jongeren jonger verslaafd krijgt, zijn we verloren. De eerste gedachte van de dag, hoeft geen goede gedachte te zijn, maar is meestal wel juist: het kwaad wint.

Als big nicotine winst mag blijven knijpen uit jonge longen, zal big oil blijven pompen, big agro blijven fokken en zal big luchtvaart vliegvakanties blijven aansmeren alsof die verplicht zijn. Er is geen kruid gewassen tegen die lobby’s. De geschiedenis van de mens is als een voetbalwedstrijd waarin met nog vijf minuten te gaan, het kwaad 12-0 voor staat. Supporters roepen dat liefde altijd overwint, maar dat is liefde voor geld, die telt niet. Liefde voor natuur en alles wat leeft, delft met 12-0 het onderspit.

Bij Zembla vertelden landbouwminister Piet Adema en Ingrid Becks, directeur van toelatingsinstantie Ctgb, waarom ze het voordeel van de twijfel gaven aan een landbouwgif dat kanker en Parkinson zou kunnen veroorzaken. In plaats van het woord ‘pesticide’ gebruiken beiden steeds het naar lobbykoker riekende ‘gewasbeschermingsmiddel’. Het kwaad heeft ons ingemaakt. Wij blijven op het veld staan, houden onze voetprint klein, protesteren links en rechts en brengen op verkiezingsdagen een stem uit, maar het kwaad heeft gewonnen. Dat de VAR verkleed als rechter zo nu en dan opstaat en zegt: ho wacht even, dit kan echt niet, gaat ons niet redden.

Ons water wordt ondrinkbaar, soorten verdwijnen, het koraal sterft, de zeeën raken leeg. Murw gelobbyde regeringen subsidiëren goedkoop vliegen, vlees mag in de bonus en nicotine in een lolly. Politici ruziën op Twitter terwijl het kwaad zich het vuur uit de sloffen lobbyt en alles verslaat wat geen aandeelhouders heeft, liefde incluis. Landen in vrede leveren wapens aan landen in oorlog en praten dat goed. Wie protesteert tegen Olie, Wapens, Agro of andere ruiters van onze Apocalyps wordt vakkundig natgespoten en geridiculiseerd. Inheemse activisten worden zelfs geliquideerd. 13-0.

In de Verenigde Arabische Emiraten regende het zo hard dat het woestijnland onder water staat. Er zijn aanwijzingen dat de hoosbui kunstmatig werd opgewekt, maar dat wordt hard ontkend. Zelfs het enorme vliegveld van Dubai staat blank en raadt reizigers af te komen. Op ons eigen Schiphol werden vluchten geannuleerd wegens onstuimig weer. De luchtvaart heeft er niet op gerekend dat klimaatverandering, kunstmatig of niet, luchthavens hoog op haar lijstje zou zetten. Goal tegen: 13-1. Ik juichte in stilte. Die goal in eigen doel moet het kwaad pijn doen. Even dacht ik: Misschien maken we een kans. Gedachten aan het einde van de dag zijn vaak positiever, maar zelden juist.

Carolina Trujillo is schrijfster.