Column | Een terrorist is nooit een vrijheidsstrijder

‘Iedere terrorist is óók een vrijheidsstrijder”, zei Giselle van Cann, hoofdredacteur van NOS Nieuws afgelopen zaterdag op NPO Radio 1. Ze was te gast bij De Publieke Tribune van journalist Coen Verbraak. Verbraak interviewde hoofdredacteuren over hun taken, keuzes en dilemma’s.

„Ben jij de hele dag bezig met het volgen van het nieuws?”, begon het interview. „Nee, ik ben de hele dag aan het praten met mijn redactie en met mensen binnen en buiten de NOS.” Van Cann legde uit dat ‘koers vinden’ gepaard gaat met gesprekken voeren over dilemma’s. De dilemma’s rond Gaza gaan momenteel over het gebruik van de termen ‘gevangene’, ‘gijzelaar’ en ‘terrorist’. En toen floepte dat citaat over die vrijheidsstrijder er plots uit. In een mum van tijd ging het fragment viral op X.

Waar ligt de grens tussen (legitiem) verzet en terrorisme? Daar kun je lang over discussiëren op een redactie, maar ik denk dat dat voor de meeste mensen in een moderne, democratische, rechtsstatelijke samenleving eigenlijk heel duidelijk is. Of duidelijk zou moeten zijn. Je slacht geen onschuldige burgers – kinderen incluis – af. Welke zaak je ook dient. De mannen die 2.700 onschuldigen doodden in het World Trade Center in New York, die 89 jongeren afknalden in de Bataclan in Parijs, en die onlangs 1.200 Israëlische burgers martelden en vermoordden in Israël waren terroristen, geen vrijheidsstrijders. Jonge vrouwen en kinderen ontvoeren (verminken, verkrachten) en in gijzeling nemen heeft ook niets met vrijheidsdrang van doen. Los van welke bevrijding ze daarmee überhaupt nastreefden, is het te gek voor woorden dat je zoiets als een dilemma kunt zien.

Mensen, bewegingen of landen die terrorisme goedkeuren of zelfs bejubelen verdienen contextloze afkeuring. En laten we er niet omheen draaien, in de islamitische wereld zijn er regimes die dat doen. In de Arabische wereld, en ook op de Turkse tv, wordt een zelfmoordterrorist regelmatig geduid als ‘martelaar’. De Iraakse dictator Saddam Hussein gaf 25.000 dollar aan families van Palestijnse zelfmoordterroristen op de Westoever. Ook de Taliban beloofden geld en land aan familieleden van zelfmoordcommando’s. Op internet – ook op Turkstalige fora – lees je discussies over het ‘dilemma’ of zelfmoordterrorisme nu ‘haram’ of ‘halal’ is vanuit politiek-islamitisch perspectief. Zelfmoord zelf is in de islam verboden. Maar zelfmoordterrorisme is minder immoreel, in de ogen van sommigen.

Ook in het Westen hebben we de grens tussen vrijheidsstrijder en terrorist in het verleden niet altijd scherp getrokken. Het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog doorstaat volgens mij de toets der kritiek, want ik ken geen verhalen over slachtpartijen onder onschuldige Duitse burgers en kinderen. Maar bij de geallieerde bombardementen op Duitse steden kun je grote vraagtekens plaatsen. Het bombardement op Dresden (25.000 doden) in 1945 had maar één doel: zo veel mogelijk onschuldige burgerslachtoffers maken.

Tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) hebben Nederlandse troepen soms complete dorpen met onschuldige burgers geëxecuteerd. Dat valt ook onder de noemer terrorisme. Het is goed dat daar de laatste jaren aandacht en erkenning voor komt.

Dat zelfonderzoek in het Westen is nog lang niet klaar. Ik denk dat we veel meer groepen en personen die vroeger door sommigen als vrijheidsstrijder werden gezien, als terrorist zouden kunnen ontmaskeren. Wat te denken van de Zuid-Amerikaanse ‘vrijheidsstrijder’ Che Guevara? Of Fidel Castro op Cuba, jarenlang bewierookt door linkse intellectuelen?

Moet je zoiets in de tijd zien? Misschien wel; ik geloof in morele vooruitgang. Werd het ooit geaccepteerd dat veroveraars complete dorpen en steden uitmoordden, doen we dat tegenwoordig gelukkig niet meer. Laten we dat pad van de morele vooruitgang vooral blijven bewandelen. En niet drie stappen terugdoen door te gaan discussiëren of Hamas-terroristen vrijheidsstrijders zijn of niet.

Aylin Bilic is headhunter en publicist.



Leeslijst