Column | Edoardo Affini, Europees kampioen deurdonderen in een klein Drents dorp

Lijkt me mooi als ze hem daar in Donderen vanaf nu Europees kampioen deurdonderen noemen, dacht ik toen de Italiaan en inwoner van ‘een heel klein dorpje in Drenthe’ Edoardo Affini deze week dubbel Europees kampioen tijdrijden werd: individueel en met de Italiaanse ploeg.

Vierhonderdvijfenvijftig inwoners telt Donderen, in 2023 althans. En daarmee is het gekrompen, net zoals veel plattelandsdorpjes, want in 2021 woonden er nog twintig mensen meer. Met de komst van Edoardo en zijn vriendin groeit Donderen weer. Ze wonen er nu een maand of drie, maar de Italiaan loopt al wel een tijd in Nederland rond: in 2017 kwam hij hier via een opleidingsploeg terecht. Hij spreekt een aardig mondje Nederlands. Zou hij inmiddels ook Drents verstaan?

Zou hij het woord deurdonderen kennen? Is een liedje van Normaal, uitgebracht in 1982. ‘Onderweg had ik een lekke band, de fietse donderde ik an de kant. Met de benenwagen hier op an, gewoon deurdonderen.’ Ik moet dat live gehoord hebben, kan niet anders, in het iets minder kleine dorpje in Drenthe waar ik ben opgegroeid. In mijn herinnering kwam Normaal elke zomer optreden in Sleen, in zo’n grote feesttent. Je hoorde de muziek van heinde en verre.

Toen ik oud genoeg was, ik denk een jaar of veertien, mocht ik erheen. De verhalen waren de band vooruitgesneld. Ik wist dat ik er kletsnat van het bier vandaan zou komen. Er werd evenveel mee gesmeten als ervan gezopen. En ik wist dat ik een oud T-shirt met daaronder een badpak aan moest trekken. Want de meisjes werden de kleren van het lijf gerukt. Letterlijk. Ik vertelde dat laatst aan iemand, en toen ik het zo hardop beschreef, maar vooral het gezicht van degene aan wie ik het vertelde zag, realiseerde ik me pas dat dat best een typisch gebruik was. Maar zo ging dat dertig jaar geleden in de provincie nu eenmaal.

Deurdonderen dus. Is dat eigenlijk wel een Drents woord, want Normaal komt natuurlijk uit de Achterhoek. Mensen uit het Westen denken vaak dat het allemaal hetzelfde is: Drenthe, Twente, de Achterhoek. Daar waar die boeren wonen. Maar de Achterhoek grenst niet eens aan Drenthe. Er liggen tientallen kilometers tussen. We spreken wel allemaal Nedersaksisch. Ik raadpleeg Daniel Lohues, toch een beetje de dichter des Drenthelands. Hij denkt dat ‘deurdonderen’ geen officieel woord is, maar uit de koker van Normaal-zanger Bennie Jolink komt. Wel een mooi woord, vindt hij, en het wordt ook in Drenthe gebruikt. Maar niet door onze voorouders. Zo’n beetje sinds 1982 dus.

Deurdonderen en bier drinken. Blijkt Affini ook mooi te vinden. De Belg Victor Campenaerts vertelde deze week dat hij gehoord had dat een van de Italiaanse deelnemers na de Vuelta „in de pinten was gevlogen” – zoals ze bier zuipen in het Vlaams noemen. Wie het was, bleef een raadsel. Maar na zijn tweede Europese titel in twee dagen durfde Edoardo er wel iets over te zeggen: bij het afscheid van ploeggenoot Robert Gesink (uit de Achterhoek) moet je er natuurlijk wel een poar neem’n.

Misschien moet ik dat wel meer doen, zei hij er met de twee gouden plakken op zak bij. Proost, Edoardo. Of zoals we in kleine dorpjes in Drenthe zeggen: donders mooi.

Marijn de Vries is oud-profwielrenner en journalist.