Column | De Oscars willen geen inheemse realiteit zien

Geen Oscar dus voor Killers of the Flower Moon, Martin Scorsese’s trage, indringende film over de criminele uitbuiting van de Osage in Oklahoma, een inheemse gemeenschap die in de jaren twintig schatrijk werd van olie die onder hun land werd gevonden en daar vervolgens van werd beroofd met list, bedrog en moord.

Van de tien nominaties voor de film werd er niet één verzilverd, of verguld, met zo’n Art Deco-riddertje. De zoveelste gemiste kans voor een Hollywood dat grossiert in dweperige clichés en eco-romantiek over inheemse volken (Avatar, Pocahontas), maar dat het moeilijk heeft hun historische en actuele werkelijkheid – en strijd – recht te doen.

In 1973 weigerde Marlon Brando een Oscar te accepteren voor zijn rol in The Godfather, uit protest tegen de behandeling van inheemse Amerikanen in films, toen nog vooral figuranten in hun eigen ondergang. Brando zelf liet verstek gaan en liet zijn weigering uitspreken door actrice en activiste Maria Louise Cruz (die zich ‘Sacheen Littlefeather’ noemde). Ze werd onthaald op applaus maar ook verontwaardigd boe-geroep. Pas in 2022 kreeg de inmiddels 75-jarige Cruz, een half jaar voor haar dood, excuses van het Oscar-comité.

Recensenten gaven dit keer diverse verklaringen voor het uitblijven van Oscars. Regisseur Scorsese zou niet getapt zijn bij het Oscar-comité. Eerder viel hij al buiten de prijzen met de maffia-film The Irishman (ook tien keer genomineerd).

Andere verklaring: zijn ‘KOTFM’, zoals de afkorting van de film luidt, moest concurreren met het eveneens ambitieuze en beklemmende Oppenheimer, dat volgens sommige critici de hoofdrollen beter uitbouwt en, met drie uur, net wat minder lang is dan KOFTM (206 minuten).

Het zal allemaal best. Toch rijst de verdenking dat de morsige, moorddadige realiteit in de film, rauw opgediend, te confronterend is voor de amusements-fabriek Hollywood. De duur van KOTFM ontlokte Oscar-gastheer Jimmy Kimmel de grap „dat je ondertussen naar Oklahoma kunt om die moorden zelf op te lossen”. Lachen. Gelukkig prees hij nog wel de hoofdrol van Lily Gladstone.

De moorden op Osage-vrouwen – door hun blanke echtgenoten of voogden – zijn geen afgesloten geschiedenis. Nog altijd worden indiaanse vrouwen ontvoerd en vermoord, een mensenrechten-crisis die bekend staat als MMIW (Missing and Murdered Indigenous Women). Volgens de FBI zijn tenminste 5.491 inheemse vrouwen spoorloos. Er ís een film over, het mistroostige Wind River (2017, geen Oscar).

Rond Internationale Vrouwendag was voor femicide, vrouwenmoord, wereldwijd hernieuwde aandacht. Daar zal deze film de komende jaren aan blijven bijdragen.

Dat kan ook – of nog beter – zonder die vergulde riddertjes.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een -column.