‘Verschrikkelijke haat” had zangeres Lenny Kuhr gezien op de gezichten van de pro-Palestijnse activisten die haar optreden in een theater in Waalwijk verstoorden. Daar kon ik me wel iets bij voorstellen. Op filmbeelden waren geen gezichten zichtbaar, maar ik hoorde wel een vrouw schreeuwen met de arrogante stelligheid die bij dit soort activisme hoort: „Schaamt u zich niet voor het supporten van genocide?”
Deze pro-Palestijnse activisten eisen steeds meer aandacht op. Ze verstoren zittingen in de Tweede Kamer – ook een herdenking van ex-premier Dries van Agt, hun favoriete politicus vanwege zijn (late) steun aan de Palestijnse zaak. Ze bezetten stationshallen en kruispunten, besmeuren een rijkskantoor en vallen nu ook brave artiesten lastig.
Waarom Kuhr? Omdat ze zich heeft uitgesproken tegen de aanvallen van Hamas en de militaire operatie van Israël tegen Hamas steunde. Ook wordt haar verweten dat haar twee kleinkinderen in het Israëlische leger dienen. Dat je verantwoordelijk kunt worden gehouden voor het gedrag van je kleinkinderen heb ik nooit eerder beseft. Zou het omgekeerde ook gelden: dat mijn kleinkinderen aansprakelijk worden voor deze column? Dan moet ik me misschien toch maar een beetje inhouden.
„De beer is los”, zei Kuhr in het NOS Journaal, ze had dat al eerder gemerkt. Ze bedoelde de beer van het antisemitisme. Het lijkt me een constatering die moeilijk te weerleggen is. Bij Joodse organisaties komen steeds meer meldingen van antisemitische incidenten en beschuldigingen binnen. „Goed dat de Joden nu eindelijk worden aangepakt”, is de teneur. Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, zei tegen RTL Nieuws dat Hamas met succes ook de tegenstellingen in West-Europa heeft vergroot via zijn aanvallen. Het taboe op antisemitisme is volgens hem de laatste vijftien jaar verloren geraakt.
Wie zijn deze activisten? Op de filmbeelden zijn vooral jonge mensen te zien. Hun actiegroep Palestine Action NL is de Nederlandse tak van de Britse pro-Palestijnse actiegroep Palestine Action, zo veronderstelt de Volkskrant. Die geeft demonstratietrainingen en besmeurt gebouwen met rode verf. In Het Parool praatten onlangs vier jonge activisten over hun motieven. Een 28-jarige vrouw zei: „Stil blijven is geen optie meer. Ik zie stilte als een vorm van medeplichtigheid. Gaza is de ergste plek ter wereld om kind te zijn, sinds oktober zijn 12.000 kinderen vermoord.”
Wat mij weer eens opviel was dat geen van deze jongeren iets zei over de gruwelijke overval van Hamas op 7 oktober 2023 op Israël, waarbij 1.400 mensen vermoord werden. Het is alsof dat niet gebeurd is, of in ieder geval niet belangrijk genoeg is om te vermelden. Als je erop wijst, is de bekende tegenwerping: Israël had erom gevráágd met al die onderdrukking van de Palestijnen. Alsof je barbarij mag beantwoorden met barbarij. Dat dacht Poetin ook toen hij de terroristen van het bloedbad in Moskou liet martelen en hun geschonden lichamen triomfantelijk aan de openbaarheid prijsgaf.
Poetin deugt niet, net zomin als Netanyahu met zijn extreem-rechtse regeringskliek. Maar deugt Hamas soms wél? Het zijn, om met Lenny Kuhr te spreken, allemaal verschrikkelijke haters.