Column | Daar zaten ze dan, die twee hyperconsumerende dertigers

Sarah Sluimer

Ze is een van de eerste vloggers van het land. Een echte pionier, uit Rusland, maar vanaf haar vierde in Nederland opgegroeid. Een hele generatie heeft haar op de voet gevolgd, ‘from rags to riches’ zoals ze zelf misschien zou zeggen. Hoe ze op haar roze meisjeskamertje haar wenkbrauwen tot streepjes plukte, al babbelend over alles wat er in haar hoofd opkwam. Hoe ze haar eerste geld begon te verdienen en daar met ontroerend enthousiasme op reageerde. En later, toen ze met haar trouwe vriend in een flat in Den Haag woonde en met onverwoestbaar optimisme aan haar imperium bouwde, waarbij ze in samenwerking met allerhande bedrijven kleine gemakken voor de middenklasse aan de man bracht.

Ze was eerlijk, over hoeveel ze verdiende, over haar liefdesleven, over de mannen met wie ze aan tafel zat die haar soms probeerden weg te zetten als een leeg uithangbord.

Zelfs de seksuele uitstapjes die ze met haar partner had, op Amerikaanse festivals of gewoon, via een datingapp, kwamen aan bod in 18+-video’s. Ze leefde haar leven altijd volgens de pijlers van The American Dream: uitjes naar hippe fastfoodrestaurants, dure spullen, verre reizen, steeds grotere huizen en auto’s. En alles in snoepgoedkleuren en met een zeker naïef design als summum van geluk en geslaagdheid. Maar het had altijd iets. Hoe zij en haar man in grote Amerikaanse supermarkten, gekleed in de comfortabele huispakken van pensionado’s uit Florida, kwijlend de van frosting druipende cakes en special edition Pop-Tarts filmden: daar was nooit iets blasé aan. Ze had een fighting spirit. Ze was innemend. Achter dat dagelijkse geklets vermoedde iedere kijker een strategisch vernuft, maar haar getob in de eerste maanden van haar moederschap, haar soms vette haar, de puistjes en de strijd met de kilo’s maakte dat je haar meer de wereld gunde dan collega-vloggers die zo van een loopband afgerold leken te zijn.

Inmiddels zijn we in een ander tijdperk beland. YouTubevlogs zijn inmiddels als cassettebandjes: niemand speelt ze meer af. Jarenlang dagelijks je leven op film cureren met zoveel aandacht gaat je ook niet in de kouwe kleren zitten. En, goed nieuws, ze heeft haar levensdoelen eigenlijk ook bereikt. Een tweede huis vlak bij Disneyworld, een babyblauwe monsterjeep, een ietwat gepolijst gezicht en genoeg geld om iedere souvenirwinkel in The Magic Kingdom leeg te kopen.

En dat doet ze dan ook.

Ik keek weer eens een vlog, waar zij en haar man hun aangeschafte waren uitstalden en aan de kijkers toonden. Mickey-oortjes in de vorm van churros. Horloges van Minnie Mouse en Iron Man. Een MGM-ring. Een ketting van Mickey in Swarowski. Koeken zo groot als hun hoofden. Smurfenblauwe donuts. Een koffiebeker van Monsters University waar je tegen kan schreeuwen. Een enorm pak Reese’s. Een Star Wars-shirt. Een chocoladelolly met glitters en, ook weer, oren. Een spear jersey met een lachende ananas.

Daar zaten ze dan, die twee hyperconsumerende dertigers. De frisse verwondering voorbij. Twintig jaar gebuffeld om erachter te komen dat hun dromen niet langer in deze tijden passen. Hun zelfverkozen gevangenis van het toch steeds weer dapper tonen van hun nieuwe hebbedingen aan een steeds kleiner publiek fascineert.

Misschien verdwijnt ze uiteindelijk wel uit beeld achter die berg lawaaierig plastic.

Misschien is dat wel de bedoeling.

Ik had haar meer gegund.