Colombiaanse president Petro vraagt al zijn kabinetsleden op te stappen

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de ministers van zijn kabinet en hoge regeringsambten gevraagd om per direct op te stappen. Dat heeft hij zondag laten weten op zijn X-account. De mededeling van Petro volgt op een turbulente kabinetsvergadering die afgelopen dinsdag live op televisie werd uitgezonden. Daarin zei Petro te vinden dat zijn ministers te weinig resultaat boeken in de uitvoering van door hem geïnitieerde projecten. Sinds de uitzending zijn drie regeringsleden opgestapt.

Het begin van de kabinetscrisis was primetime op de Colombiaanse nationale televisie te aanschouwen; een idee dat de president heeft overgenomen van Cubaanse regeringsleiders. Petro gaf in de vergadering zijn ministers de schuld van het niet nakomen van 146 van zijn 195 regeringsbeloften. „Ik schaam me. De president is een revolutionair. De overheid niet.”

„Er volgen enkele wijzigingen in het kabinet om het programma dat het volk heeft opgedragen goed uit te kunnen voeren”, aldus Petro. Over wat deze kabinetswijzigingen inhouden, heeft de president nog niets medegedeeld.

Binnen het huidige Colombiaanse kabinet heerst al sinds de installatie in 2022 verdeeldheid, met name gevoed door corruptieschandalen. De ministers beten tijdens de vergadering van zich af door hun ongenoegen te uiten over de aanstelling van Armando Benedetti als voorzitter van de Senaat. Hij wordt beschuldigd van seksueel geweld tegen vrouwen. Ook op de aanstelling van Laura Sarabia als buitenlandminister uitten een aantal ministers kritiek, omdat zij betrokken zou zijn bij een corruptieschandaal. De kabinetsleden vinden daarnaast dat beide politici te ver van de progressieve agenda van Petro afstaan.

Drugsgeweld

De linkse Petro is een voormalig guerrillastrijder en kwam in 2022 aan de macht. De overwinning had hij vooral te danken aan zijn belofte om een einde te maken aan het geweld in Colombia. Die belofte heeft hij vooralsnog niet waargemaakt. Afgelopen januari kondigde hij de noodtoestand af na een hernieuwde golf van geweld, nadat de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging ELN werden gestaakt. De ELN doodde zeker tachtig Colombianen, vermoedelijk leden van de FARC.

Colombia is de grootste exporteur van cocaïne in de wereld, en worstelt al tientallen jaren met het drugsgeweld. Toch bagatelliseerde hij de drugsproblematiek tijdens de tv-uitzending. Hij zei dat „cocaïne niet erger [is] dan whisky” en dat het geweld bij de legalisering van de drug niet zou afnemen.