Coalitieakkoord Gelderland: geen gedwongen uitkoop boeren, streefdatum 2035

Stikstof Zo’n 60 procent van alle piekbelasters – grote stikstofuitstoters – staat in Gelderland. Het besluit heeft daarmee flinke invloed op het landelijke stikstofbeleid.
De nieuwe coalitie van Gelderland presenteert het akkoord.
De nieuwe coalitie van Gelderland presenteert het akkoord. Foto Sem van der Wal/ANP

De nieuwe coalitie van de provincie Gelderland – BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP – gaat niet meewerken aan een gedwongen uitkoop van boeren. Dat staat in het woensdag gepresenteerde coalitieakkoord van het net gevormde provinciebestuur. Ook wordt de streefdatum van de provincie voor de halvering van de stokstofuitstoot 2035, terwijl het kabinet 2030 als uiterste deadline ziet.

Gelderland heeft een groot aantal beschermde natuurgebieden (zogeheten Natura2000), waaronder de Veluwe. Ook staat zo’n 60 procent van alle piekbelasters – grote stikstofuitstoters – in deze provincie, waaronder 566 melkveehouderijen en 558 varkenshouderijen.

Het besluit heeft daarmee een flinke invloed op het landelijke stikstofbeleid omdat het kabinet een belangrijke rol voor de provincies heeft weggelegd in de uitvoering van de stikstofafspraken. Met de weerstand tegen de gedwongen uitkoop verzet de provincie Gelderland zich tegen de mogelijke uiterste maatregel van het kabinet om de stikstofuitstoot te verlagen.

In het akkoord staat dat „alle sectoren” moeten bijdragen aan de vermindering van de stikstofuitstoot. De bouw, industrie, landbouw en mobiliteit, waaronder luchtvaart, worden allemaal genoemd. Dit is volgens de coalitie „een versneller
voor innovatie en verduurzaming in die sectoren”. In het akkoord wordt benadrukt dat de coalitie wil kijken „naar wat wél kan in plaats van naar wat niet kan”.