COA voldoet opnieuw niet aan opvangplicht, afgelopen nacht bijna 200 plekken te weinig in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben voor de vierde nacht op rij te veel mensen overnacht. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdag bekendgemaakt. Met 2.197 mensen die de nacht in Ter Apel doorbrachten, kwam het COA bijna 200 opvangplekken te kort.

Eind februari bepaalde de rechter dat het COA een dagelijkse dwangsom van 15.000 euro moet betalen voor elke nacht dat het centrum meer dan dan tweeduizend bewoners telt. Het opgelopen boetebedrag dat het COA aan de gemeente Westerwolde verschuldigd is, ligt na vannacht op 90.000 euro. Bij de uitspraak legde de rechter wel een boetelimiet op van 1,5 miljoen euro.

De afgelopen dagen zocht het COA naar oplossingen om het capaciteitsprobleem aan te pakken, zoals tijdelijke opvang in Biddinghuizen in Flevoland, maar dat lukte lang niet elke avond. Dat het overschreden opvangaantal dinsdagochtend met bijna 200 mensen een stuk hoger lag dan eerdere nachten — respectievelijk 2, 21 en 42 — zou volgens persbureau ANP te maken hebben opvangproblemen in Biddinghuizen. Het COA was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor vragen van NRC.

De opvangproblemen voor asielzoekers in Nederland zijn structureel en zorgen er al jaren voor dat de overheid onvoldoende mensen een nachtelijk onderkomen kan bieden. Daarvoor werd de zogeheten spreidingswet bedacht, die eerlijkere verdeling van asielzoekers onder gemeenten moet helpen regelen en in totaal voor 96.000 opvangplekken moet zorgen. Met name gemeenten gingen in verweer tegen de wet omdat ze dit als dwang beschouwen. De provincies krijgen nu tot november de tijd om samen met de gemeenten opvangplannen in te leveren bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, die de spreidingswet bedacht.