CJIB: Uitgekeerd schadevergoedingsbedrag in 2023 hoger dan voorgaande jaren

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft in 2023 bijna 38.5 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers en nabestaanden van misdrijven, omdat daders zelf schadevergoedingen niet op konden brengen. Dat meldt het CJIB maandag in een persbericht. Voor het derde jaar op rij lag het bedrag hoger dan het jaar ervoor. De reden voor de stijging is dat in een aantal gevallen het CJIB zeer hoge schadevergoedingen heeft voorgeschoten. Door schadevergoedingen voor te schieten aan gedupeerden, hoeven slachtoffers niet zelf achter de schadevergoeding aan te gaan.

Het CJIB keerde aan slachtoffers van zeden- en geweldsmisdrijven het meeste geld uit: bijna 33,5 miljoen euro. Deze groep kreeg de schade in één keer volledig vergoed van het CJIB. De overige 5 miljoen euro werd uitbetaald aan slachtoffers van andere misdrijven, die maximaal vijfduizend euro kregen voorgeschoten. Het overige bedrag van de aangedane schade wordt verhaald op de veroordeelde dader.

Het hoogste schadebedrag dat in 2023 is uitgekeerd, is bijna 17 miljoen euro. Dat bedrag is toegekend aan de nabestaanden van de inzittende van de MH17-vlucht, die in 2014 werd neergehaald. De daders, pro-Russische strijders, zullen naar alle waarschijnlijkheid nooit zelf opdraaien voor de schadevergoeding. Door deze vliegtuigramp kwamen 298 passagiers om het leven, onder wie 196 Nederlands.

Na drie jaar is ongeveer twee derde van alle door de rechter toegewezen schadevergoedingen volledig geïnd bij de daders, na tien jaar zo’n 80 procent, aldus het CJIB.