CIA-baas zegt dat China overweegt wapens te leveren aan Rusland

CIA-baas zegt dat China overweegt wapens te leveren aan Rusland

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA is er zeker van dat China overweegt om wapens aan Rusland te leveren. Dat heeft de directeur van de CIA Bill Burns zaterdag gezegd in een interview met CBS News. „We zijn ervan overtuigd dat de Chinese leiders de levering van dodelijke uitrusting overwegen”.

Wel liet Burns weten dat de CIA ook ziet dat er nog geen definitief besluit is genomen en dat ze geen bewijs zien van daadwerkelijke verzendingen van „dodelijke uitrusting”.

Door de informatie te delen wil de Amerikaanse regering de beslissing van China beïnvloeden, bevestigde Burns in het interview. Ook noemde hij de mogelijke wapenleveranties van China aan Rusland een „hele riskante en onverstandige gok” van de Chinese president Xi.

Vorige week zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ook al dat de Amerikanen informatie hebben waaruit blijkt dat China overweegt om Rusland van wapens te voorzien. Vanuit Peking werd fel gereageerd op de uitspraken van Blinken.

China ziet zichzelf als neutrale partij in de oorlog, maar westerse landen denken daar anders over. Donderdag stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor een resolutie die Rusland oproept zich onmiddellijk terug te trekken uit Oekraïne. China onthield zich opnieuw van stemming, net als in oktober vorig jaar. Toen kwam de Algemene Vergadering met een vergelijkbare resolutie nadat Rusland gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne annexeerde.


Lees ook: China kan Europa maar niet overtuigen van zijn neutraliteit

CIA-directeur Bill Burns. Foto Chris Kleponis/EPA