N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Provinciale Staten Voor de samenwerking met de PVV oogst de ChristenUnie in Flevoland forse kritiek. En het akkoord zelf roept ook weerstand op. Op de aankomende ledenvergadering op 27 juni wordt dan ook uit protest een motie ingediend.
Samen met de PVV in een coalitie stappen is voor veel ChristenUnie-leden in Flevoland nog altijd onbegrijpelijk. Na weken van interne kritiek heeft fractievoorzitter Harold Hofstra afgelopen vrijdag zijn handtekening onder het coalitieakkoord van het nieuwe provinciebestuur gezet. Diverse leden van ChristenUnie Flevoland protesteren daartegen in een motie bij de aankomende ledenvergadering op 27 juni.
De onvrede over de samenwerking met de PVV was afgelopen weken vanuit verschillende hoeken hoorbaar. Ankie van Tatenhove, voorzitter van de landelijke partij, vond deelname aan de coalitie „ongeloofwaardig”, gezien de PVV-standpunten over bijvoorbeeld godsdienstvrijheid. Minister Carola Schouten (CU) noemde de samenwerking „ongemakkelijk”. Maar fractievoorzitter Harold Hofstra zet zijn koers door.
Nu zal op initiatief van Marloes Hotting, fractievoorzitter in Dronten, naar verwachting een groot deel van de lokale CU-leden in Flevoland volgende week in een motie hun teleurstelling uitspreken. Hans van Dijk, fractievoorzitter in Almere, verwacht dat een meerderheid de motie zal ondersteunen. „Ik weet dat leden van vier van de zes lokale afdelingen (Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde) zullen meestemmen.”
Ook lijstduwer en oud-statenlid Jan-Eric Geersing acht de motie kansrijk en zegt „elke tekst die de samenwerking bekritiseert” te steunen: „Het is een signaal dat dit principieel niet had gemoeten.” Hij had met de kennis van nu geen lijstduwer willen zijn.
‘Überhaupt teleurgesteld’
Geersing struikelt vooral over de asielparagraaf in het coalitieakkoord, waarover harder onderhandeld had mogen worden, vindt hij. Zo staat er onder andere dat Flevoland „geen ruimte” ziet om asielzoekers te huisvesten die „geen reële kans maken op een definitieve verblijfsstatus”, maar dat de provincie zich aan de „opgelegde taakstelling” van het Rijk houdt. „Dit kan je makkelijk toezeggen, maar je weet dat de PVV hiermee aan de haal gaat en de tekst anders zal proberen uit te leggen”, zegt Geersing. „Ook al zijn mensen niet terecht in Nederland, je moet ze wel helpen.”
Naast kritiek op de gang van zaken beogen de ondertekenaars van de motie een „vinger aan de pols” te houden en het provinciebestuur in het najaar van 2024 te evalueren in een extra ingelaste ledenvergadering. Hans van Dijk: „We willen deze coalitie op zijn daden beoordelen. Het gaat erom hoe het akkoord in de praktijk uitpakt.”
Ik ben het vertrouwen in de fractie Flevoland kwijt
Efraïm Hart oud-campagneleider CU
Voor Efraïm Hart, CU-lid in Almere en voormalig campagneleider daar, is de motie niet het juiste signaal. „Ik onderteken de motie niet, omdat het dan lijkt alsof dit bestuur in kannen en kruiken is.” Liever ziet hij dat de principiële discussie („Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Gaan we dit voortzetten?”) alsnog wordt gevoerd. „Ik ben überhaupt teleurgesteld dat naar alle weerstand in de partij niet geluisterd is en heb het vertrouwen in de fractie Flevoland verloren.”
Dat sentiment klinkt ook door bij de jongerenafdeling. „Het zit ons heel hoog”, zegt Jerke Setz, secretaris bij PerspectieF. „We zijn een middenpartij die mensen bij elkaar moet houden, maar de conservatieve en progressieve flank dreigen uit elkaar te vallen.” Volgens Setz moet de partij over dit thema verder discussiëren en hij zegt dat PerspectieF hiervoor vervolgstappen onderzoekt, zoals een speciaal ingelast partijcongres. „Dat is wel een nucleaire optie, liever heb ik een milder alternatief, maar alles ligt op tafel. We zijn in gesprek met het partijbestuur”.