Chinese vastgoedreus Evergrande vraagt faillissement aan in de VS

Financiële problemen De projectontwikkelaar, die ook actief is buiten China, kampt met een enorme schuldenlast, nadat de Chinese overheid in 2021 toezicht op over de vastgoedsector heeft aangescherpt.
Een wooncomplex van Evergrande in de Oost-Chinese stad Huaian.
Een wooncomplex van Evergrande in de Oost-Chinese stad Huaian. Foto China OUT/AFP

Het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande heeft faillissement aangevraagd in de Verenigde Staten, zo blijkt uit rechtbankdocumenten die internationale persbureaus hebben ingezien. Het concern doet een beroep op de zogeheten Chapter 15-procedure, waarmee het zijn bezittingen in de VS hoopt te beschermen, terwijl aan een schuldsaneringsplan gewerkt wordt. De regeling dient voor insolventiezaken waarbij verschillende landen betrokken zijn. Ook Tianji Holdings, een dochteronderneming van Evergrande, heeft donderdag een beroep op de procedure gedaan.

Evergrande kon niet meer aan zijn betalingen voldoen nadat de Chinese autoriteiten in 2021 hun toezicht op de vastgoedsector hadden aangescherpt om de stijging van huizenprijzen een halt toe te roepen. Het concern kampt met een schuldenlast van zo’n 330 miljard dollar (ruim 300 miljard euro), waarvan zo’n 19 miljard dollar aan internationale obligaties. De vrees was dat als Evergrande zou omvallen, het een domino-effect zou hebben in de Chinese vastgoedbranche, die kampt met een totale schuld van zo’n 5.000 miljard dollar.

Eerder dit jaar maakte Evergrande, dat ook elektrische auto’s produceert en een voetbalclub bezit, een deel van zijn omvangrijke schuldsaneringsplan. De ontwikkelaar zei dat het „bindende overeenkomsten” had bereikt met zijn internationale obligatiehouders over de belangrijkste voorwaarden van het plan.

Lees ook: De Chinese vastgoedcrisis plaatst president Xi voor een groot dilemma