Chinese export stijgt, ondanks handelsoorlog

Goedemorgen!

China’s export stijgt, ondanks de handelsoorlog met de VS. Sinds de ‘bevrijdingsdag’ waarop Donald Trump de wereld importheffingen oplegde, steeg de uitvoer van Chinese goederen met 8,1 procent ten opzichte van een jaar daarvoor. Dat meldt de Financial Times.

De Chinese export naar de VS daalde in april met 21 procent, maar dat werd ruim gecompenseerd door extra handel met landen in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Europa. Weliswaar was China’s exportgroei afgelopen maart nog hoger (+12 procent), maar dat was een tijdelijk effect omdat inkopers de tarieven voor probeerden te zijn.

Komend weekend, is de verwachting, beginnen Amerika en China de eerste verkennende onderhandelingen om de impasse te doorbreken. De VS en het Verenigd Koninkrijk kondigden donderdag een handelsdeal aan – nog zonder handtekening – die zou resulteren in lagere importheffingen op Britse auto’s en staal en aluminium. Een algemene heffing van 10 procent op alle goederen die uit het VK naar de VS verscheept worden, is niet van tafel.

Wat vandaag verder opvalt:

De renovatiekosten van de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam pakken veel hoger uit, meldt De Telegraaf. Eerder berichtte het AD al dat het fixen van de versleten brug, waarover dagelijks 230.000 voertuigen passeren, prijziger zou worden. Rijkswaterstaat rekent nu niet meer op 680 of 780 mlijoen euro, maar op anderhalf tot twee miljard euro. De verklaring: alles is duurder geworden.

Alles wordt duurder, ook in de supermarkt. Het FD schoof aan bij de rechtszaak die Heineken aanspande tegen Jumbo. De supermarktketen boycot dranken waarvan de prijzen te scherp stijgen. Dat leidt tot moeizame onderhandelingen, lege schappen en een hoop ergernis.

De 69-jarige miljardair Bill Gates beschuldigt Elon Musk van betrokkenheid bij de dood van miljoenen kinderen en legt zichzelf een nieuwe deadline op. Gates belooft dat zijn liefdadigheidsorganisatie, de Gates Foundation, in 2045 is opgeheven en de resterende 200 miljard dollar aan goede doelen heeft uitgegeven. Tot nu toe gaf de Microsoft-oprichter al 100 miljard van zijn vermogen weg. In een interview met The New York Times hekelt Gates Elon Musk, die door het opheffen van de Amerikaanse hulporganisatie USAID miljoenen kinderen berooft van hun kans op overleven. „De rijkste man ter wereld is betrokken bij de dood van de armste kinderen ter wereld.”

Deprimerende leestip van de dag: X is niks. The Economist legt uit waarom je medelijden moet hebben met Generatie X, die geboren is tussen ruwweg 1965 en 1980. Wie rond de vijftig is, miste de welvaartssprong van de babyboomers en is vergeleken met millennials en Generatie Z niet erg gelukkig. Eén troost, volgens het artikel: dat hoort bij de ‘U-bocht’ van het leven. Volgens die theorie genieten mensen het meest als ze jong zijn of juist oud. Daartussenin, op middelbare leeftijd, valt het een beetje tegen.


Liveblog
Economieblog


Het VK en de VS sluiten handelsverdrag, het eerste akkoord sinds Trumps handelsoorlog is begonnen