Een aangekondigde samenwerking van de noodlijdende busfabrikant Ebusco met een Chinese batterijfabrikant wist beleggers vrijdag niet te overtuigen dat een stabiele toekomst nabij is. Daarvoor viel een aantal nieuwe financiële details, waaruit nog maar eens bleek hoezeer het Noord-Brabantse bedrijf vecht voor het voortbestaan, te zeer op.
Ebusco meldde dat het zelfs met een voorgenomen nieuwe aandelenuitgifte van 36 miljoen euro nog altijd een werkkapitaaltekort van 25 miljoen euro heeft. Daarbij is het bovendien nog lang niet zeker dat het de 36 miljoen euro ook daadwerkelijk bij elkaar krijgt. Het aandeel koerste vrijdagmiddag bijna 12 procent lager.
Ebusco zit in zware problemen. Onderdelentekorten hebben ertoe geleid dat het bedrijf al maandenlang nauwelijks bussen kan afbouwen. Pogingen om de productie te verplaatsen naar contractfabrikanten in China liepen ook erg stroef.
Annuleringen, boetes
Dit alles heeft geleid tot juridische conflicten met klanten, annuleringen van orders en boetes die het aan klanten moet betalen, waardoor de financiële positie penibel is geworden. Het bedrijf, waar enkele honderden mensen werken, heeft schulden van 33 miljoen euro die het maar moeilijk kan afbetalen. Daaronder zitten ook schulden bij de Belastingdienst. In de eerste helft van dit jaar leed het bedrijf een verlies van 65 miljoen euro.
Eind oktober vocht Ebusco, dat bekend is om haar lichtgewicht bussen, een juridisch conflict met vervoerder Qbuzz uit bij de rechter, waarbij het verloor. Qbuzz hoeft een bestelling van tientallen bussen niet af te nemen. Voor deze voertuigen moet Ebusco nu andere klanten vinden.
In een poging het bedrijf te redden stemden aandeelhouders op een vergadering eind oktober ermee in dat Ebusco voor 36 miljoen euro aan nieuwe aandelen mag gaan uitgeven. Dat betekent nog niet dat dit geld binnen is; aandeelhouders of nieuwe investeerders kunnen vanaf vrijdag intekenen op de nieuwe stukken.
Belang van Gotion
Vrijdag maakte Ebusco bekend dat in ieder geval oprichter Peter Bijvelds bereid is om opnieuw 5 miljoen euro in het bedrijf te steken. Ook een aantal andere partijen meldden zich, maar voor de 36 miljoen is nog meer nodig.
Ebusco maakte ondertussen ook bekend dat het een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met de Chinese batterijpartij Gotion. Dat wil onder meer het speciale lichtgewicht-bussenconcept van Ebusco in Azië op de markt gaan brengen. Ook willen de partijen samen gaan werken bij de ontwikkeling van „maritieme” batterijen.
Lees ook
Aandelenuitgifte moet reddingsboei Ebusco worden
Opmerkelijk was echter vooral dat Gotion voornemens is een belang te nemen in Ebusco. Dit kan gebeuren ofwel door aandelen te kopen die bij de aanstaande uitgifte niet direct worden opgekocht, ofwel door een nieuwe uitgifte waar huidige aandeelhouders dan eerst mee moeten instemmen. Maar aan welk bedrag Gotion, dat deels in handen is van Volkswagen, denkt, is niet bekend.
Het werkkapitaaltekort hoopt Ebusco de komende tijd op te lossen door bussen van geannuleerde orders aan nieuwe klanten te slijten, en bovendien ook de voorraden van onderdelen af te bouwen. Mocht het niet lukken om met deze plannen beleggers over te halen om nieuwe aandelen te kopen en wordt de 36 miljoen niet gehaald, dan trekt Ebusco de aandelenuitgifte weer in.
Ebusco is in 2012 opgericht door voormalig rallycoureur Bijvelds. Hij gaf tot deze zomer ook leiding aan het bedrijf, waarna de raad van commissarissen hem verving door de Duitser Christian Schreyer. Schreyer gaf eerder onder meer leiding aan een vrachtafdeling van Deutsche Bahn.