Chinees vastgoedbedrijf Evergrande krijgt toch langer om reddingsplan te bedenken

Het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande krijgt tot 29 januari de tijd om een reddingsplan op te stellen om faillissement te voorkomen. Dat besloot een rechter in Hongkong maandag volgens internationale persbureaus, op de dag dat Evergrande eigenlijk met een sluitend plan had moeten komen. Evergrande gaat gesprekken met beleggers voortzetten om de financiën op orde te krijgen. Volgens de rechter moet Evergrande „directer overleggen met de relevante autoriteiten” en gaat het „niet alleen om de schuldeisers in de rechtbank”.

Evergrande begon eind 2021 te wankelen toen de Chinese overheid haar toezicht op de huizensector verscherpte om de stijging van de huizenprijzen te remmen. Het bleek dat het bedrijf omgerekend 276 miljard euro aan open rekeningen had uitstaan. De hele Chinese vastgoedsector, die zo’n 20 procent van de nationale economie uitmaakt, kwam in gevaar. De wereldeconomie hield zijn adem in, en nog altijd is de val van Evergrande niet gebroken.

Evergrande is zo groot en belangrijk voor de economie dat een faillissement voor de Chinese overheid haast niet te dragen is, ook omdat veel Chinese gezinnen al aanbetalingen hebben gedaan voor woningen die Evergrande nog moet bouwen. Anderzijds heeft de regering zich relatief terughoudend opgesteld: een groot reddingsplan zoals de Amerikaanse overheid in 2008 voor haar bankensector opstelde is er (nog) niet.


Lees ook
Zenuwen rond Chinees vastgoed weer helemaal terug

<strong>Gebouwen van de Chinese projectontwikkelaar Country Garden</strong> in de centraal gelegen miljoenenstad Zhengzhou.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/chinees-vastgoedbedrijf-evergrande-krijgt-toch-langer-om-reddingsplan-te-bedenken.jpg”><br />
</a> </p>
<aside data-article-id=