Chinees-Amerikaanse exportrestricties beknotten internationale vrijhandel

Analyse

Chipmaterialen China eist vergunningen voor de export van gallium en germanium. Het past in de wereldwijde wildgroei aan exportrestricties.

Foto Jose Antonio Bernat Bacete/Getty

Importheffingen op wasmachines, staal, auto’s: dat is waarmee de Verenigde Staten en China elkaar bestookten in de vroege fase van hun handelsoorlog. Die werd in 2018 ingezet door president Donald Trump, een groot fan van „tariffs”. Vijf jaar later zijn vrijwel al die heffingen tussen beide grootmachten nog van kracht. De wereldhandel werd er blijvend minder vrij van.

Inmiddels gaat de handelsoorlog met China, die door president Biden wordt voortgezet, vooral nog om één ding: technologie. En het belangrijkste wapen dat nu wordt ingezet is niet de importheffing, maar de exportrestrictie.

China maakte maandag exportrestricties bekend voor twee grondstoffen in de chipindustrie: gallium en germanium. Per 1 augustus moeten exporteurs van deze stoffen een vergunning aanvragen als ze de grondstoffen willen exporteren. Gallium en germanium worden gebruikt in halfgeleiders, zonnepanelen en elektrische auto’s. China domineert de productie ervan.

De Chinese regering nam het besluit naar eigen zeggen om de „nationale veiligheid en belangen te beschermen”. Het lijkt een vergeldingsmaatregel voor westerse exportrestricties.

De Nederlandse regering maakte vrijdag bekend dat de in maart aangekondigde vergunningsplicht bij de export van chipmachines per 1 september ingaat. Deze maatregel, die onder zware Amerikaanse druk tot stand kwam, moet voorkomen dat bepaalde machines van ASML in Veldhoven aan China worden geleverd en dat technologie uiteindelijk bij het Chinese leger terechtkomt.

Een andere mogelijke aanleiding voor de beslissing van Beijing vormen de beperkingen die de VS overwegen op export van speciale chips voor toepassingen van kunstmatige intelligentie. In oktober werd de uitvoer van chips naar China al breed aan banden gelegd.

Onduidelijk is wat de praktische gevolgen zullen zijn van de jongste Chinese zet in deze exportrestrictie-oorlog. Of de vergunningsplicht resulteert in daadwerkelijke exportverboden, moet nog blijken.

Relatief lage productiekosten

Gallium en germanium zijn niet schaars. Ze zijn een bijproduct bij de productie van zink en bauxiet, en kunnen ook worden gewonnen bij recycling van metalen. „Er is geen wereldwijd tekort aan gallium of germanium”, schrijft grondstoffenanalist Ewa Manthey van ING in een analyse. China domineert de productie van de twee metalen „niet omdat ze zeldzaam zijn, maar omdat het de productiekosten redelijk laag heeft weten te houden”, aldus Manthey. Ze verwacht dat de prijzen van de beide stoffen in eerste instantie zullen stijgen, maar dat bedrijven daarna leveranciers elders zullen vinden.

Lees ook: Hoe ASML een speelbal werd in het politieke conflict tussen de VS en China

Wat de Chinese maatregel in elk geval doet, is het versterken van de fragmentatie van de wereldeconomie. Landen houden kritieke grondstoffen en producten liever binnen de eigen grenzen, of binnen het blok van bevriende landen, dan deze uit te voeren naar geopolitieke rivalen. Zelfvoorziening is het doel, ‘nationale veiligheid’ het buzzword.

Dinsdag publiceerde de Wereldhandelsorganisatie een rapport waarin de wildgroei aan exportrestricties wordt aangekaart. De trend gaat verder dan alleen China en de VS, en verder dan alleen technologie. Veel landen legden tijdens de pandemie, en daarna tijdens de energiecrisis, exportrestricties op, onder meer op medicijnen, voedsel en kunstmest. In de G20-landen zijn veel van die restricties nooit ingetrokken. Het slachtoffer: de vrijhandel.