China stelt exportrestricties in voor de grondstoffen van computerchips

Chipindustrie Per 1 augustus moeten exporteurs van gallium en germanium een vergunning aanvragen bij de Chinese overheid als ze de in de chipindustrie belangrijke grondstoffen willen exporteren.
In de cleanroom van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven, wordt een machine ingepakt en gereed gemaakt voor transport.
In de cleanroom van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven, wordt een machine ingepakt en gereed gemaakt voor transport. Foto Ton Toemen/Hollandse Hoogte

De Chinese overheid heeft exportrestricties aangekondigd voor twee belangrijke grondstoffen in de chipindustrie. Per 1 augustus moeten exporteurs van de grondstoffen gallium en germanium een vergunning aanvragen bij het Chinese ministerie van Handel als ze de grondstoffen vanuit China willen exporteren. Ook moeten de exporteurs informatie verstrekken over de buitenlandse kopers. Dat meldt persbureau Bloomberg maandag.

De aankondiging van de Chinese overheid volgt op een besluit van de Nederlandse regering om de export van chipmachines naar China te beperken. Dat besluit maakte minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel, VVD) afgelopen vrijdag bekend. In maart werden de restricties al door het kabinet aangekondigd onder druk van de Amerikaanse regering en met een beroep op de „(inter)nationale veiligheid”.

Met de exportbeperkingen van gallium en germanium doet China een beroep op de „Chinese nationale veiligheid”, zo schrijft Bloomberg. De exportbeperkingen komen ook op een moment dat de VS proberen om te verhinderen dat China zelf geavanceerde chips leert bouwen.

Lees ook dit artikel: Kabinet legt export ASML naar China aan banden