China opent onderzoek naar ‘dumping Europees varkensvlees’

China heeft een anti-dumpingonderzoek ingesteld naar Europees varkensvlees. Dat heeft de regering maandag bekendgemaakt. De aankondiging komt enkele dagen nadat de Europese Unie importheffingen tot wel bijna 50 procent aankondigde op Chinese elektrische auto’s, en wordt gezien als een eerste stap richting vergeldingsmaatregelen hiervoor door China.

Nederland, Frankrijk, Denemarken en Spanje zijn de grootste exporteurs van varkensvlees naar China, voor een waarde van in totaal meer dan 2 miljard euro. Nederland exporteert jaarlijks voor enkele honderden miljoenen euro’s aan varkensvlees naar China. Daarmee staat het achter Spanje, dat met meer dan een miljard euro verreweg de grootste exporteur is.

Volgens Chinese staatsmedia heeft de associatie voor varkensvleesproducenten in het land het onderzoek begin juni aangevraagd. Die maakt in de aanvraag gewag van grootschalige „dumping van goedkoop varkensvlees en bijproducten van varkens in China”. Het onderzoek is naar verwachting volgend jaar afgerond, waarna eventuele heffingen op vlees kunnen worden ingesteld.

De keuze voor varkensvlees raakt met name landen die zich niet tegen de heffingen op elektrische auto’s hebben uitgesproken, zoals Zweden en Hongarije wél deden. Duitsland is ook tegen, omdat merken als Volkswagen en Mercedes in China erg groot zijn en vergelding vrezen. Frankrijk, dat wel geraakt wordt, is een van de aanjagers van de heffingen op elektrische auto’s: de Franse auto-industrie is nauwelijks actief in China. De landen van de Europese Unie gaan in het najaar nog stemmen over definitieve invoering van de heffingen, maar voorlopig gaan ze in juli al in.

Franse cognac

Met de stap is een breder handelsconflict tussen de EU en China weer iets dichterbij gekomen. Het Europese blok probeerde zich lange tijd afzijdig te houden van het handelsconflict tussen de VS en China, maar sinds kort lopen de spanningen op. Eerder kondigde China al een onderzoek aan naar de Franse cognacsector. Daarvan worden de resultaten deze zomer verwacht. Ook in Europa lopen nog meerdere onderzoeken naar staatssteun in bepaalde sectoren in China, zoals in de windmolensector.

Grootexporteur Spanje riep maandag op tot onderhandelingen met China. Landbouwminister Luis Planas zei te hopen dat China en de EU via gesprekken tot een vergelijk kunnen komen. Spanje sprak zich tot dusver niet heel duidelijk uit over de heffingen op elektrische auto’s. Niet lang voordat de Europese Commissie de heffingen vorige week aankondigde, bezocht de Chinese minister van Handel Wang Wentao het land, waar hij er op aandrong geen heffingen in te stellen op elektrische auto’s.

De varkensvleesindustrie geldt de afgelopen tijd als relatief kwetsbaar, door een lage vraag en overcapaciteit. In een in mei gepubliceerde analyse van economen van de Rabobank kwam naar voren dat de sector wereldwijd net weer winstgevend begint te worden, na jaren van sappelen. Handelsbarrières op de Chinese markt zou voor Europese producenten vermoedelijk zeer nadelig zijn.