‘Chemours wilde voor miljoenen schikken in PFAS-zaak’

Milieuschade Vier gemeenten hadden het chemieconcern verantwoordelijk gesteld voor PFAS-schade rondom de fabriek. Chemours zou hebben geprobeerd de schade af te kopen in aanloop naar de uitspraak in de rechtszaak.
De Chemours-fabriek in Dordrecht, een van de gemeenten die de rechtszaak tegen het bedrijf aanspande.
De Chemours-fabriek in Dordrecht, een van de gemeenten die de rechtszaak tegen het bedrijf aanspande. Foto Olivier Middendorp

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht zou hebben geprobeerd om voor „een aantal miljoenen” te schikken in de rechtszaak over PFAS-schade waar het bedrijf voor is aangeklaagd door vier gemeenten. Dat concludeert Zembla op basis van vergaderingsnotulen van de gemeente Dordrecht die het onderzoeksprogramma in handen heeft weten te krijgen. In ruil voor het miljoenenbedrag zouden de gemeenten daarna geen rechtszaken meer mogen aanspannen over (toekomstige) schade. De gemeenten zijn in gesprek gegaan over het aanbod, maar zijn uiteindelijk niet akkoord gegaan.

Lees ook: Gevaarlijk veel PFAS in eieren van hobbykippen in de buurt van chemiefabriek Chemours

Dordrecht spande samen met omliggende gemeenten Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden in 2021 een rechtszaak aan tegen Chemours. De gemeenten stelden het chemieconcern aansprakelijk voor de natuurvervuiling met PFAS, dat in hoge concentraties schadelijk kan zijn voor mensen. De uitspraak in de zaak komt naar verwachting op 27 september. Chemours stelde als voorwaarde bij de schikking dat de gemeenten geen claims meer mochten indienen, ook niet als het bedrijf wordt veroordeeld in deze zaak. Alleen „stoffen waar we nu nog mee onbekend zijn” zouden een uitzondering vormen op die eis.

Eerder al meldde Zembla dat de waterverontreiniging in het gebied rondom de Chemoursfabriek veel verder reikt dan voorheen werd gedacht, en in veel hogere concentraties. Die concentraties liggen ver boven de norm die het RIVM veilig acht. Chemours zou bovendien al decennialang hebben geweten dat het grondwater vervuilde met de nauwelijks afbreekbare stof PFAS, maar hield het die informatie geheim uit angst voor aansprakelijkheid en hoge kosten.