Chemours aansprakelijk voor schade door uitstoot schadelijke PFAS

Milieuschade Tussen 1984 en 1998 stootte de teflonfabriek in Dordrecht schadelijke PFAS uit, terwijl binnen het bedrijf bekend was dat hieraan grote risico’s kleven. Overheden hadden hierover eerder geïnformeerd moeten worden, oordeelt de rechter.

De teflonfabriek van Chemours bij Dordrecht.
De teflonfabriek van Chemours bij Dordrecht. Foto Olivier Middendorp

Chemiebedrijf Chemours is aansprakelijk voor de milieuschade die haar teflonfabriek in Dordrecht heeft veroorzaakt. De fabriek stootte tussen 1984 en 1998 schadelijke PFAS uit terwijl binnen het bedrijf bekend was dat er grote milieu- en gezondheidsrisico’s aan deze stoffen kleven. Overheden hadden eerder over die risico’s geïnformeerd moeten worden.

Dat oordeelde de rechtbank Rotterdam woensdagochtend in een zaak die de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hadden aangespannen. De uitspraak opent de weg voor schadeclaims van de vier gemeenten. Die overwegen om kosten voor onder andere het reinigen, verzetten en opslaan van grond en voor het uitvoeren van bodem- en moestuinonderzoek op het bedrijf te verhalen. Kosten voor bloedonderzoek hoeft Chemours niet te betalen, besloot de rechter nu al.

Gezondheidsproblemen

PFAS zijn water- en vetafstotende stoffen die nauwelijks afbreken in het milieu. De fabriek in Dordrecht van Chemours, voorheen DuPont, heeft de afgelopen zestig jaar tientallen tonnen PFAS uitgestoten. De uitstoot is inmiddels gestopt of beperkt, maar zonder saneringen verdwijnen de reeds uitgestoten stoffen niet uit bodem en water. Inmiddels is ook duidelijk dat blootstelling aan PFAS gezondheidsproblemen kan opleveren, zoals kanker, een verzwakt immuunsysteem en vruchtbaarheidsproblemen.

Omwonenden werden de afgelopen jaren geconfronteerd met steeds nieuwe beperkingen en gezondheidsadviezen. Vorig jaar ontraadde het RIVM eigenaars van moestuinen in de omgeving van de fabriek om groenten en fruit uit eigen tuin te eten. Deze zomer bleken zwemplassen zo vervuild met PFAS dat er niet veilig in gezwommen kon worden. En onderzoek van NRC liet zien dat eieren van hobbykippen ongezond hoge concentraties PFAS bevatten.

Lees ook: Gevaarlijk veel PFAS in eieren van hobbykippen in de buurt van chemiefabriek Chemours

De rechtbank kon nog niet beoordelen of de uitstoot van de stof PFOA (een type PFAS) tussen 1998 en 2012, het jaar waarin Chemours PFOA in haar productieproces verving door GenX, ook onrechtmatig was. Op dat punt zal later uitspraak volgen. De uitstoot van GenX-stoffen zelf is niet onrechtmatig, oordeelde de rechter.

Chemours wist meer

Chemours stelde in haar verdediging dat de uitstoot al die tijd door de overheid vergund was. Bovendien zou het niet duidelijk zijn of alle PFAS-vervuiling in de vier gemeenten van Chemours afkomstig was. Gemeenten wierpen tegen dat het bedrijf over meer informatie over de risico’s beschikte dan het met de overheid deelde. Ze staafden die beschuldiging met interne memo’s en andere bedrijfscommunicatie, die onder andere via Amerikaanse rechtszaken naar buiten was gekomen.

Chemours en voorganger DuPont schikten in de Verenigde Staten al vaker met de overheid en betaalden vele miljoenen aan boetes. Zo betaalde DuPont in 2005 meer dan 10 miljoen dollar aan milieudienst EPA omdat het bedrijf informatie over risico’s van de stof PFOA niet had gedeeld. In Nederland heeft Chemours nog nooit schadevergoedingen betaald. Het bedrijf krijgt wel dwangsommen opgelegd voor overtredingen van milieuvergunningen, zoals vorige maand, 125.000 euro voor een illegale lozing van de stof TFA.

In de zaak die de gemeenten hebben aangespannen, probeerde Chemours ook te schikken, onthulde Zembla vorige maand, op basis van gelekte raadsdocumenten. Volgens het schikkingsvoorstel zouden gemeenten na de schikking moeten afzien van eventuele toekomstige schadeclaims, zelfs als de rechter Chemours aansprakelijk zou stellen. De gemeenten zijn niet ingegaan op het voorstel.