Chaos in Haïti: ‘Nederland is rijk, we kunnen vast iets doen’

Dagelijks belt Vena Nieuwelink (51) met haar familie in Haïti. Maar voor de rest? „De supermarkten zijn leeg, er is chaos op straat, niemand is veilig”, zegt Nieuwelink, die op haar 21ste naar Nederland verhuisde. „Ik heb een neefje van 7 maanden in Port-au-Prince die amper heeft gedronken de afgelopen dagen.”

Vena Nieuwelink

Sinds de criminele coup begin deze maand heerst er chaos en geweld in Haïti. Premier Ariel Henry heeft aangekondigd voorlopig in het buitenland te verblijven, waardoor centraal gezag praktisch ontbreekt. Ondertussen neemt de humanitaire nood toe. In Nederland wonen iets meer dan duizend mensen met een migratieachtergrond uit Haïti. Hoe gaan zij om met de situatie daar?

Geld inzamelen

„Vrienden van mij zijn door de bendes uit hun huis gejaagd”, zegt Nieuwelink. „Zij moeten nu zien te overleven op straat.” Dertig jaar geleden trouwde ze met een Nederlandse man. Uiteindelijk belandde ze in het Gelderse Culemborg. „Mijn neven en broer verblijven in Port-au-Prince, maar willen naar het zuiden, waar het veiliger is. Dat kan niet, alles is afgesloten door de bendes.”

Met een groepje mede-Haïtianen zamelt Nieuwelink geld in voor het land, ook al voor de coup. „Het is niet makkelijk om het geld bij de bevolking te krijgen. Haïti is een corrupt land. Maar met mijn lokale contacten lukt het om de bendes te omzeilen.”

Isnada Uiterwijk

Aardbeving

Ook Isnada Uiterwijk wil iets doen voor het land. Maar de chaos maakt dat moeilijk, vertelt de 36-jarige vrouw uit het Noord-Brabantse Chaam aan de telefoon. „Haïti is zo beschadigd, jaren terug al. Door de aardbeving, maar ook de politiek.”

Uiterwijk is geboren in Haïti en toen ze anderhalf was naar een kindertehuis gebracht. Op haar derde is ze geadopteerd en naar Nederland verhuisd. En al heeft ze geen directe familiebanden met Haïti, ze voelt zich wel verwant met haar geboorteland. Na de aardbeving in 2021 heeft ze met een vriendin een hulpactie opgezet. „Wij hebben de actie nog steeds openstaan.” Via platform GoFundMe hebben zij 1.300 euro ontvangen en kleding ingezameld. „We hebben meer dan een container vol.” Vanwege de instabiele situatie in Haïti is het nu onmogelijk om de kleding te brengen. „Iedere keer is er iets nieuws in Haïti. Als het geen aardbeving is, zijn er rebellen.”

Ze vindt dat de internationale gemeenschap in actie moet komen. „Niemand wil zijn handen branden aan Haïti. Overal stuit je op dichte deuren, elke keer krijg je te horen dat het land corrupt is, dat wij daar ook niets kunnen.”

Jiji Lakay

Tante zit vast op Haïti

„Er moet íets gebeuren”, zegt Jiji Lakay (32). Op haar dertiende verhuisde ze van Jérémie in het westen van Haïti naar Rotterdam. In 2021, bij de aardbeving in West-Haïti, overleed haar oom. Ze ging toen naar het land om vrijwilligerswerk te doen. Lakay vindt dat de situatie in Haïti niet genoeg aandacht krijgt. „Sommige mensen zeggen, ja, ben je daar gaan helpen? Het is eigenlijk een beetje een verloren zaak, toch? Nederland is een van de rijkste landen ter wereld. Dus we kunnen vast iets doen.”

Haar tante, die ook in Nederland woont, zit momenteel vast in Haïti. „Ze is op familiebezoek in Jérémie. Daar is het relatief veilig, maar ze kan voorlopig niet naar huis.” Lakay kan er wakker van liggen. „Ik wil mijn land helpen, want ik kan mijn mensen niet in de steek laten, maar tegelijkertijd schaam ik me voor alles wat er gebeurt.”


Lees ook
‘Jimmy Barbecue’: de bendeleider die Haïti met grof geweld wil ‘bevrijden’

Jimmy ‘Barbecue’ Chérizier, nu bendeleider van de ‘G9’ tijdens een persconferentie, dinsdag, in Port-au-Prince.