‘Challengers’ maakt tennis tot een contactsport voor drie

Aartsrivalen Art en Patrick willen beslist de finale van een New Yorks challengertoernooi winnen. De hoofdprijs zit naast het net: de onweerstaanbaar glamoureuze Tashi, die het wedstrijdverloop van achter haar zonnebril zorgelijk gadeslaat. Flashback naar vijftien jaar geleden: talent Tashi Duncan zegt na een match met háár grote rivaal waar het echt om draait in tennis. Niet om die wisselbeker, maar om een intieme verhouding. „Ik had zojuist 15 seconden lang een verhouding met Anne.”

De Italiaanse regisseur Luca Guadagnino zegt dat zijn elegante, vrolijke en sexy film Challengers voor hem vooral over tennis ging. Service en return, messcherp over het net, tegen het lijntje: voor een lange, beeldschone rally zijn twee spelers nodig. Wat is Borg zonder McEnroe, Graf zonder Seles, Federer zonder Nadal?

Challengers is een operatesk ballet van flashback en flashforward die uitmondt in die ene grote match. Boordevol soms bijna bespottelijke bravoureshots: een rally vanuit het oogpunt van een tennisbal, een erotische ontknoping in een tornado van rond wervelende kranten.

Challengers draait ogenschijnlijk om een driehoeksrelatie. Tashi (Zendaya) is de splijtzwam in de jongensvriendschap tussen de hardwerkende Art (Mike Faist) en de luie, louche Patrick (Josh O’Connor). Zij treffen elkaar als jonge dertigers weer in de finale van een challengers-toernooi in New York. Ver onder het niveau van zesvoudige Grand Slam-winnaar Art, die evenwel na een operatie in een vormcrisis verkeert. Tashi – echtgenote en coach van Art – hoopt dat wat winstpartijen op het B-garnituur zijn zelfvertrouwen opvijzelen. Maar laat Art in de finale net Patrick treffen, zijn aan lager wal geraakte boezemvriend – hij ritselt nu zijn onderdak op Tinder.

https://www.youtube.com/watch?v=EwbG9pFWtU0

Lees ook
een analyse: Met triootjes loopt het in films (te) zelden goed af

 Art (Mike Faist), Tashi (Zendaya) en Patrick (Josh O’Connor) hebben een kennismakingsgesprek.

Van hun finale flashbacken we door het verleden van het trio. Hoe de vrienden als tieners vielen voor de jonge ster Tashi. Hoe zij het duo in een hotelkamer uitdaagde om haar, en daarna elkaar te zoenen. Ze krijgt verkering met Patrick, die zijn talent verkwanselt, wat extra irritant voelt als Tashi’s eigen toekomst in duigen valt door een knieblessure. Dus verwezenlijkt ze haar droom via de brave en ijverige Art.

Het is geestig hoe slim Guadagnino de onwil van filmster Zendaya om naakt in beeld te komen in zijn voordeel omzet. In bedscènes blijven bh en slip kuis aan; haar wat plastic glimmende Barbielichaam oogt nauwelijks erotisch. De liefde staat bij Tashi in dienst van ambitie, is onthecht en instrumenteel. Guadagnino houdt van sterke, manipulatieve vrouwen: heksen (Suspiria), kannibalen die hun geliefde met huid en haar opvreten in Bones and All. Tashi lijkt eerder een symbool dan een object van begeerte; serieus verhit wordt het in Challengers pas als beide tennisvrienden elkaar treffen in sauna of kleedkamer, waar dan steevast van zweet druipende figuranten met bungelende stuntpenissen rondbanjeren. Voorspel voor de relatie die Art en Patrick op de baan opbouwen, waar tennis alsnog een contactsport wordt. Wat een verrukkelijk dwaze film.