CDA-kopstuk De Lange nieuwe rechterhand Eurocommissaris Hoekstra

CDA-Europarlementariër Esther de Lange is de nieuwe kabinetschef van Eurocommissaris voor klimaat Wopke Hoekstra. Ze volgt Diederik Samsom op, die vorige week aankondigde zijn functie te verlaten. De Lange verlaat vanwege haar benoeming het Europees Parlement, waar ze sinds 2007 in zat.

De Lange neemt per 15 februari de functie van Samsom over. Het klimaatdossier is haar niet onbekend. Zo is ze lid van de commissie milieubeheer in het Europees Parlement en onderhandelde ze namens het parlement met de lidstaten over de Green Deal. Dit pakket aan klimaatregelen werd door Frans Timmermans, de voorganger van Hoekstra, in 2019 geïntroduceerd en is bedoeld om de EU per 2050 klimaatneutraal te maken. Daarnaast is ze nu nog vice-voorzitter van de Europese Volkspartij, de Europese fractie waar het CDA in het Europees Parlement deel van uitmaakt.

Met De Lange heeft Hoekstra straks een partijgenoot als aanvoerder van zijn klimaatteam. Oud-PvdA-fractievoorzitter Samsom vertolkte die rol al onder Timmermans, die vorig jaar afzwaaide om als lijsttrekker van GroenLinks-PvdA de Kamerverkiezingen in te gaan. Samsom blijft wel actief voor de Europese Commissie, maar zal in een andere hoedanigheid aan het klimaatbeleid werken.