CBS: Ruim 55 procent van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland heeft een baan

Meer dan de helft van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland is in loondienst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van nieuwe cijfers van het UWV en de Basisregistratie Personen.

Van de 78.000 Oekraïense vluchtelingen tussen de 15 en 65 jaar heeft 55 procent een baan. Dat is een toename ten opzichte van een jaar eerder: in 2022 was 44 procent van de vluchtelingen aan het werk.

De meerderheid van de werkzame Oekraïense vluchtelingen heeft een functie in de zakelijke dienstverlening (51 procent). Omdat ook uitzendbureaus onder deze bedrijfstak vallen, is het lastig te achterhalen bij wat voor bedrijven de Oekraïners werken. De bedrijfstak handel, vervoer en horeca is de op een na populairste sector: 32 procent van de Oekraïense vluchtelingen is daar werkzaam. Mannen werken even vaak als vrouwen.


Lees ook
Te weinig plekken voor asielzoekers in onze gemeente? ‘Wij hebben al Oekraïners – en arbeidsmigranten’

In Velsen werden asielzoekers opgevangen op een groot cruiseschip.

Oekraïense vluchtelingen tussen de 25 tot 45 jaar werken het vaakst in loondienst, jongeren in de leeftijdscategorie 15 tot 25 jaar het minst. Van de vluchtelingen werkte de grootste groep als uitzendkracht (39 procent) of had een ander tijdelijk dienstverband (30 procent). 26 procent van de werkzame Oekraïense vluchtelingen werkt als oproepkracht.

Oekraïense vluchtelingen hebben geen vergunning nodig om in Nederland de werken. Daardoor verloopt de integratie op de arbeidsmarkt voor hen veel sneller dan bij asielzoekers uit landen buiten Europa.


Lees ook
‘Rusland en Oekraïne ruilen circa 200 krijgsgevangenen’

‘Rusland en Oekraïne ruilen circa 200 krijgsgevangenen’