Cardiologen van Bredase Amphia-ziekenhuis ontvingen te veel geld voor nevenactiviteiten

Gedragscode Enkele cardiologen in het Amphia gaven hun extra inkomsten niet op bij het ziekenhuisbestuur. Ook zouden ze een te hoog uurloon hebben ontvangen.
Medisch specialisten mogen maximaal 187 euro per uur ontvangen voor nevenactiviteiten.
Medisch specialisten mogen maximaal 187 euro per uur ontvangen voor nevenactiviteiten. Foto Robin Utrecht/ANP/Hollandse Hoogte

Meerdere cardiologen van het Amphia-ziekenhuis in Breda hebben meer betaald gekregen dan maximaal is toegestaan voor het geven van advies aan leveranciers van medische hulpmiddelen. Bovendien hebben deze cardiologen niet alle neveninkomsten gemeld bij het ziekenhuisbestuur of opgegeven in het transparantieregister, terwijl dat wel moet. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek door EY in opdracht van het ziekenhuis, naar aanleiding van eerdere berichtgeving door NOS en Nieuwsuur naar de gedragscode medische hulpmiddelen.

Lees ook: Cardiologen van het Zwolse Isala-ziekenhuis verdienden bij met vastgoed dat zij aan hun eigen afdeling verhuurden

Die gedragscode is opgesteld om beïnvloeding of omkoping van artsen te voorkomen. Met het ministerie van Volksgezondheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is afgesproken dat medisch specialisten maximaal 187 euro per uur betaald mogen krijgen. Volgens NOS en Nieuwsuur ontvingen Amphia-cardiologen in drie jaar tijd 1,8 miljoen euro zonder dat het bestuur daarvan op de hoogte was. Het ziekenhuis wil tegenover NOS niet uitweiden over de bedragen die uit het nieuwe onderzoek naar voren komen.

Maatregelen

Het zou om minder dan vijf van de zestien cardiologen gaan. Het ziekenhuisbestuur meldt dat enkele cardiologen weliswaar in strijd met de regels hebben gehandeld, maar dat uit het onderzoek niet naar voren is gekomen „dat er sprake is geweest van beïnvloeding op het inkoopproces”. Het ziekenhuisbestuur van Amphia zegt in een verklaring „gepaste maatregelen” te nemen om dit in de toekomst te voorkomen. Ook zullen de te hoge betalingen worden gecorrigeerd.

Uit het onderzoek van NOS en Nieuwsuur in 2022 bleek dat in meerdere ziekenhuizen cardiologen hun neveninkomsten niet op de juiste manier opgaven. Later dat jaar kwamen cardiologen weer in opspraak. Toen meldde NRC dat vijf cardiologen in het Isala-ziekenhuis in Zwolle van corruptie worden verdacht in een zaak over betalingen van een medisch fabrikant.