Canadese bosbrand legt historisch dorp in de as, ook Nederlanders geëvacueerd

Zo’n 25.000 bewoners en toeristen in het Canadese Jasper National Park zijn deze week geëvacueerd vanwege aanhoudende bosbranden, volgens internationale persbureaus. Daar zaten ook Nederlanders tussen, meldt de NOS vrijdag. Vooral het historische dorp Jasper, populair onder sporttoeristen en buitenmensen, is zwaar getroffen.

Maandagavond kregen bewoners en toeristen in de buurt van Jasper de opdracht om direct in de auto te stappen en te vertrekken. Woensdag sloeg het vuur over naar het plaatsje. Op sociale media gaan beelden rond van mensen die door de smeulende straten van Jasper rijden, langs ruïnes van huizen die tot op de grond toe zijn verwoest. „Huizen en bedrijven zijn verdwenen in wat mensen ‘een vuur van vlammen’ noemden”, zei Danielle Smith, bestuurder van de provincie Alberta, donderdag op een persconferentie. „Het is de ergste nachtmerrie voor welke gemeenschap dan ook.” De brandweer heeft het vuur nog niet weten te bedwingen.

Vorige zomer tastten bosbranden in alleen al het noordwesten van Canada 21.000 vierkante kilometer aan, meer dan de helft van de oppervlakte van Nederland.  Door de aanhoudende hitte en droogte, veroorzaakt door klimaatverandering, neemt het aantal bosbranden langs de hele bergketen van de Rocky Mountains toe. Ook Amerikaanse staten als Californië kampen hiermee. Vaak blijven de gevolgen wel beperkt tot fikse schade in natuurparken en rookoverlast in de wijde omgeving.


Lees ook

Hoe de rook van hevige bosbranden in Canada uitwaaiert tot New York

Rook van honderden bosbranden in het noorden van de Canadese provincie Quebec hangt over New York City, zoals hier bij de kabelbaan tussen Manhattan en Roosevelt Island. Mensen is aangeraden mondkapjes te dragen.