Cambodjaanse dictator nog vijf jaar premier na schijnverkiezingen

Hun Sen Tijdens zijn 38-jarige regeerperiode onderdrukte Hun Sen vakkundig mensenrechtenactivisten, oppositiepartijen en media. Zijn zoon Hun Manet volgt hem waarschijnlijk binnenkort op.
Hun Manet, de zoon van de huidige premier Hun Sen, tijdens de campagne.
Hun Manet, de zoon van de huidige premier Hun Sen, tijdens de campagne. Foto AFP

De Cambodjaanse premier Hun Sen kan nog een regeertermijn van vijf jaar aan de macht blijven na een grote ‘overwinning’ in schijnverkiezingen zondag. De dictator behaalde zo’n 80 procent van de stemmen in de verkiezingen, aldus zijn partij, de CPP, op maandag tegen persbureau AP. Daarmee behaalt hij 120 van de 125 parlementszetels. Westerse landen weigerden observatoren te sturen omdat de uitkomst van tevoren al vaststond. Politieke rivalen werden door Hun Sen het zwijgen opgelegd en mochten niet meedoen aan de verkiezingen.

Hun Sen is sinds 1985 premier, en is daarmee een van de langstzittende dictators ter wereld. Hij begon zijn bloederige carrière bij de genocidale Rode Khmer, het guerrillaleger dat Cambodja in de jaren zeventig in zijn greep had. Al snel liep hij over naar Vietnam, dat Cambodja binnendrong en de Rode Khmer verdreef in 1979. De afgelopen jaren was het buitenlandbeleid van Hun Sen met name gericht op China, met afstand de grootste (economische) partner van Cambodja. Mensenrechtenactivisten, oppositiepartijen en media zijn door Hun Sen vakkundig kaltgestellt de afgelopen 38 jaar.

Of de 70-jarige dictator zelf ook echt blijft zitten is nog maar de vraag. Hij heeft al gezinspeeld dat hij binnenkort het stokje zal overdragen aan zijn zoon Hun Manet (45). Manet werd opgeleid in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en presenteert zich als een aardige familieman. Ondanks zijn vriendelijkere imago en westerse opleiding, is het nog maar de vraag of Hun Manet een liberalere leider zal zijn dan zijn vader.

Lees ook Hoe de Cambodjaanse autocraat Hun Sen een machtsoverdracht aan zijn zoon voorbereidt

‘Dreigementen en intimidatie’

Onder het bewind van Hun Sen is Cambodja een antiwesters en straatarm land gebleven. Alhoewel de economie snel groeit door onder meer toerisme – waar 26 procent van de beroepsbevolking in werkzaam is – zijn buurlanden als Thailand en Vietnam stukken rijker. De regering in Phnom Penh onderhoudt moeizame relaties met diezelfde buurlanden en met Washington en Brussel.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft dat de „dreigementen en intimidatie” van de Cambodjaanse regering jegens onder meer de oppositie „Cambodjanen de kans heeft ontnomen om de toekomst van hun land te bepalen”. De Amerikanen zetten hun ontwikkelingshulp stop en verlenen geen visums meer aan Cambodjanen die „de democratie hebben ondermijnd”.