Bunq spant kort geding aan tegen NRC vanwege ‘onrechtmatig handelen tegenover (oud-)werknemers’

Onlinebank bunq heeft maandag een kort geding aangespannen tegen NRC bij de rechtbank in Amsterdam. Dat heeft bunq-topman Ali Niknam bekendgemaakt op LinkedIn. De zaak gaat over een artikel waarin oud-werknemers van bunq vertellen stiekem in klantrekeningen te hebben gekeken. De bank vindt dat NRC „onrechtmatig heeft gehandeld tegenover (oud-)werknemers van bunq”, door in het stuk interne berichten met gebruikersnamen van medewerkers op te nemen.

NRC publiceerde afgelopen woensdag een artikel waarin vier anonieme voormalige bunq-medewerkers vertellen dat zij eenvoudig toegang konden krijgen tot klantgegevens, met misbruik tot gevolg. Volgens de oud-werknemers konden ze bijvoorbeeld rekeningen inkijken zonder dat de werkgever ingreep. Zo bekeken ze salarissen van collega’s of bespioneerden ze ex-geliefden.

In het artikel zijn ook interne berichten uit het algemene chatkanaal van bunq opgenomen, waaruit blijkt dat de privacyzorgen ook op de werkvloer leefden. De gebruikersnamen van deelnemers aan dit Slack-gesprek – Slack is een chatprogramma, vooral gebruikt binnen organisaties – waren bij publicatie niet geanonimiseerd. NRC heeft dit maandag op verzoek van bunq aangepast. Plaatsvervangend hoofdredacteur Melle Garschagen: „We hoorden dat deze mensen bezwaar maakten tegen het noemen van hun gebruikersnaam. Die kritiek hebben wij gewogen, waarna we besloten de gebruikersnamen te verwijderen. Feit blijft dat onze berichtgeving over bunq maatschappelijk relevant is en een voorbeeld van goede onderzoeksjournalistiek.”