Bunq gaat slachtoffers bankfraude alsnog compenseren

De bank bunq gaat klanten, die de afgelopen tijd slachtoffer zijn geworden van fraude of phishing en daarbij grote geldbedragen zijn verloren, toch compenseren. Gemiddeld gaat het om een compensatie van 85 procent. Hoeveel klanten compensatie krijgen is niet bekend. Eerder meldde bunq dat vorig jaar 85 klanten slachtoffer waren geworden van fraude.

Eind mei schreven NRC en NOS over tientallen klanten van de bank, die in korte tijd grote geldbedragen waren kwijtgeraakt door fraude. Doordat bunq geen limiet of zogeheten ‘afkoelingsperiode’ op overschrijvingen hanteert, konden internetcriminelen snel grote bedragen afschrijven van de bankrekeningen van klanten, onder meer door zich voor te doen als medewerkers van bunq. Vervolgens kregen slachtoffers amper contact met de bank, die alleen via chatbot of klantenformulier communiceert.

Bunq en diens topman Ali Niknam namen na de berichtgeving door NRC en NOS alsnog contact op met klanten, al werd daarbij benadrukt dat de slachtoffers geen geld terug zouden krijgen. Wel werden nieuwe beveiligingsmaatregelen aangekondigd, zoals een afkoelingsperiode van 24 uur voor betalingen.

Dat gedupeerde klanten nu alsnog geld terugkrijgen, kan op tevredenheid rekenen bij de Consumentenbond. „Of alle gedupeerden, vooral die met heel hoge schadebedragen, tevreden zijn, is een vraag aan hen”, zegt directeur Sandra Molenaar volgens persbureau ANP. „Maar wij zijn in ieder geval blij dat bunq inziet dat gedupeerden te goeder trouw handelden en bunq nu met een, naar het zich laat aanzien ruimhartige, compensatie komt”.

Naast de schadevergoeding voor de reeds gedupeerde klanten, komt er ook een nieuwe coulanceregeling bij de bank, waarbij klanten in het vervolg direct 100 procent van eventuele schade door fraude kunnen terugkrijgen. Vervolgens kijkt de bank naar criteria en omstandigheden, waardoor de hoogte van de compensatie kan worden aangepast.