De Europese Commissie heeft vrijdag een Nederlandse subsidie van 2 miljard euro goedgekeurd voor de bouw van een nieuwe kernreactor in het Noord-Hollandse Petten. De reactor gaat medische isotopen maken voor de opsporing en behandeling van onder meer kanker en hart- en vaatziekten.
Wereldwijd zijn er zes reactoren die via een kernreactie nucleaire medicijnen maken, waaronder dus een in Nederland. De huidige zogenoemde Hoge Flux Reactor in Petten levert 65 procent van de Europese en 30 procent van de wereldwijde medische isotopen. Die reactor is aan vervanging toe en Nederland wil graag de productie in eigen land houden.
PET- en SPECT-scans
Medische isotopen zijn radioactieve stoffen die onder meer worden gebruikt in PET- en SPECT-scans om kankercellen op te sporen, en om tumoren te bestralen. Nucleaire behandelingen leveren doorgaans minder bijwerkingen op dan alternatieve behandelingen, zijn goedkoper en effectiever.
In september 2023 maakte voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers (D66) bekend dat de volledige financiering voor het project rond was. De Eerste en Tweede Kamer moesten vervolgens goedkeuring geven aan het oprichten van een Staatsbedrijf en de Europese Unie moest nog akkoord gaan met de publieke investeringen van 2 miljard euro. Om enorme prijsstijgingen van medische isotopen te voorkomen, moet de nieuwe reactor in 2030 klaar zijn en twee jaar later de hele productie van de oude reactor overnemen.
Leveringszekerheid
Door de productie van de isotopen in Nederland te houden, kunnen Nederlandse ziekenhuizen zelf therapieën tegen kanker ontwikkelen en hebben Nederlandse en Europese patiënten betere toegang tot nucleaire behandelingen. Levering uit het buitenland is onzekerder, omdat isotopen een lage halfwaardetijd hebben: de radioactiviteit neemt snel af, en daarmee ook de werking.
De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) gaf een paar maanden geleden al goedkeuring voor de bouw van de nieuwe reactor. De vergunning voor een nieuwe kernreactor is de eerste in decennia.
Lees ook
Toestemming voor bouw nieuwe kernreactor in Petten