Britten hopen dat Trump beter naar hen luistert dan naar de EU

Voor het Verenigd Koninkrijk is een „unieke rol” weggelegd rond de onderhandelingen over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Het land kan een „brugfunctie” vervullen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. En de Britten zijn „klaar om een leidende rol te spelen in het versneld organiseren van veiligheidsgaranties voor Oekraïne”.

Aan het woord is premier Keir Starmer, maandag in een ingezonden stuk in het Britse conservatieve dagblad The Daily Telegraph. In aanloop naar de ingelaste top met Europese regeringsleiders zag Starmer zijn kans schoon om te laten zien dat zijn regering klaar staat om in het gat te stappen dat de VS achterlaten, nu duidelijk is dat Europa’s veiligheid geen prioriteit is voor de Amerikaanse president Donald Trump.

Om het goede voorbeeld te geven maakte Starmer ook bekend dat het VK bereid is om militairen naar Oekraïne te sturen, als dat komende maanden nodig blijkt. En riep hij andere Europese landen op om hun uitgaven aan defensie te verhogen: „We hebben daar al te lang over gepraat – en president Trump heeft gelijk als hij eist dat we ermee opschieten.” De premier brengt volgende week als eerste Europese regeringsleider een bezoek aan Trump in Washington en Starmer hoopt dat hij daar de belangen van heel Europa kan behartigen.


Lees ook

Kruispunt in de geschiedenis van het Westen: Europese leiders staan voor een duizelingwekkende taak

Mark Rutte, secretaris-generaal van de NAVO, en de Amerikaanse vicepresident JD Vance vrijdag tijdens een ontmoeting bij de Veiligheidsconferentie in München.

Binnen het VK is veel discussie over de beroerde staat waarin de Britse strijdkrachten zich bevinden. Uitgaven aan defensie daalden de afgelopen decennia, net als in de meeste Europese landen. Geregeld berichten Britse media over problemen met personeel en materieel. Zo gaf het ministerie van Defensie 1,4 miljard pond (omgerekend 1,66 miljard euro) uit aan tientallen drones die niet blijken te werken in slecht weer. En de invoering van een nieuw communicatiesysteem voor aan het front (kosten: 3,2 miljard pond) loopt jaren achter door problemen met aanbestedingen.

Afschrikwekkend effect

Een onderzoekscommissie van het Hogerhuis stelde vorig jaar vast dat het Britse leger „de veerkracht en onderlinge samenhang mist die nodig zijn om een afschrikwekkend effect te behouden en effectief te reageren op een langdurige, intensieve oorlogsvoering”. Iets vergelijkbaars zei Richard Dannatt, een voormalige stafchef van de Britse landstrijdkrachten, tegen de BBC: „Om eerlijk te zijn hebben we op dit moment niet de aantallen en het materieel om voor langere tijd een grote troepenmacht op de grond te zetten.” Hij steunde Starmers bereidheid om het leger in te zetten, maar „natuurlijk heeft het juiste doen een prijs”.

Binnen het VK is veel discussie over de beroerde staat waarin de Britse strijdkrachten zich bevinden

Ondanks al die gebreken is het Britse leger nog steeds één van de sterkste van Europa en haalt het wereldwijd de top tien. Het VK heeft een bescheiden nucleair arsenaal dat, in tegenstelling tot de kernwapens van Frankrijk, ook voor NAVO-landen gebruikt kan worden. De Britten gaven vorig jaar 2,33 procent van hun bruto binnenlands product uit aan defensie. Labour wil dat verder laten stijgen naar 2,5 procent, al is nog niet besloten per wanneer dat moet gebeuren. En het is nog ver onder de 5 procent die de Verenigde Staten graag zouden zien. Het VK heeft ook apart budget voor Oekraïne uitgetrokken: tot 2030 is jaarlijks 3 miljard pond (omgerekend 3,6 miljard euro) steun gegarandeerd.

Een Oekraïense soldaat neemt deel aan een simulatietraining, georganiseerd door de Britse strijdkrachten als onderdeel van het Interflex-programma, in het zuiden van Engeland.Foto Justin Tallis/AFP

Daar bovenop extra geld vinden is voor Labour een serieus probleem. De Britse economie draait matig en dus kan de regering niet rekenen op extra belastinginkomsten door economische groei. Minister van Financiën Rachel Reeves wil vasthouden aan haar begrotingsregels én aan haar verkiezingsbelofte om bepaalde belastingen niet te verhogen. Extra miljarden voor Defensie zouden dan neerkomen op snijden in andere overheidsuitgaven, terwijl voor het verbeteren van publieke voorzieningen als de gezondheidszorg en het bouwen van nieuwe huizen ook geld nodig is.

De partijtop van Labour gelooft dat premier Starmer een betere uitgangspositie heeft om bij president Trump iets gedaan te krijgen dan regeringsleiders van binnen de Europese Unie. De EU is één van Trumps doelwitten als het om internationale handel gaat en de president heeft aangekondigd dat hij alle importtarieven wederkerig wil maken. De Europese Commissie zei vorige week daar „snel en ferm” op te zullen reageren, zoals ze dat ook al zei over de importheffingen van 25 procent op staal en aluminium die half maart ingaan.

Geen handelstekort

Het VK kiest voor een andere, meer verzoenende strategie en besloot bijvoorbeeld om geen tegenmaatregelen aan te kondigen rond die importtarieven voor staal. Starmer zou Trump ervan willen proberen te overtuigen een uitzondering voor het VK te maken. Amerika importeert vooral gespecialiseerd staal uit het VK, dat het land nodig heeft voor de defensie-industrie, vooral de marine.

Wat Labour hierbij kan helpen is dat de handel tussen de VS en het VK, tenminste wat goederen betreft, min of meer in balans is. Britse statistieken laten zien dat het VK meer producten uitvoert, maar Amerikaanse data laten juist zien dat de VS meer exporteren. Dat laatste gegeven proberen de Britten nu in hun voordeel te gebruiken. „Ze zien ons in een ander licht dan China of de EU. Dat betekent niet dat het makkelijk wordt, maar de relatie is anders”, zei de Britse minister van Handel Jonathan Reynolds afgelopen weekend tegen de BBC.

Tot nu toe is Trump redelijk positief over Starmer en hij voorspelde dat de twee een „goed en vriendelijk overleg” zullen hebben. De vraag is hoeveel die goede verhoudingen uitmaken voor de voorwaarden van een vredesakkoord in Oekraïne. Een plekje aan de onderhandelingstafel met Rusland bemachtigt Europa er niet meer mee, maar Starmer heeft wel een unieke kans om de Europese belangen en plannen onder Trumps aandacht te brengen.


Lees ook

Hoe zou een Europese troepenmacht in Oekraïne eruit kunnen zien?

Oekraïense militairen tijdens een training nabij het front in de regio Donetsk op 21 januari.