Britse zoöloog veroordeeld tot tien jaar cel voor decennialang seksueel misbruik van tientallen dieren

Adam Britton, een vooraanstaand Brits zoöloog, is donderdag in Australië veroordeeld tot tien en een half jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken en martelen van tientallen dieren. Tegen de 53-jarige man, onder meer bekend voor zijn wetenschappelijke duiding tijdens BBC- en National Geographic-documentaires, liepen 56 aanklachten rond bestialiteit en dierenmishandeling. Britton bekende schuld voor alle misdaden, die hij over een tijdspanne van decennia had gepleegd. Naast de celstraf mag hij de rest van zijn leven geen zoogdieren meer bezitten.

In een eigen omgebouwde container, waarnaar hij verwees als zijn „martelkamer”, zou Britton zichzelf herhaaldelijk hebben gefilmd bij het martelen en misbruiken van dieren. Die beelden plaatste hij vervolgens onder verscheidene pseudoniemen online.  Volgens gerechtelijke documenten die de BBC inzag, ging het om minstens 42 honden, waarvan hij er 39 zou hebben omgebracht. Autoriteiten ontdekten de omvang van het misbruik, nadat een Australische dierenbeschermingsorganisatie op een van Brittons video’s stuitte. Daarop werd hij in april 2022 aangehouden. Bij de huiszoeking destijds werd op Brittons computer ook kinderporno aangetroffen.

Volgens de BBC waren de details van de misdaden van Britton zo grafisch dat de rechter gedurende het proces de aanwezigen in de rechtszaal waarschuwde voor wat hij zelf „onbeschrijflijke” en „groteske” feiten noemde. Bij het voorlezen van de feiten verlieten verschillende mensen de rechtszaal uit afkeer, terwijl andere aanwezigen vanaf de publiekstribune Britton beledigingen toeschreeuwden.

Volgens de rechter maakte het „onvervalste plezier” waarmee Britton de marteling van de dieren beleefde, helder dat de man „duidelijk ziek” was. „Deze verdorvenheid valt volledig buiten elk normaal menselijk begrip.” Als verzachtende omstandigheid voor de misdaden van zijn cliënt, riep Brittons advocaat een zeldzame stoornis in die intense, atypische seksuele drang oproept.

Bekende wetenschapper

Via een brief die in de rechtszaal werd voorgelezen bood Britton zijn excuses aan voor zijn „vernederende misdaden”. Naar eigen zeggen betreurde hij „ten zeerste de pijn en het trauma” die hij de „onschuldige dieren”, en onder meer zijn familie en vrienden had bezorgd. Omdat Britton al een deel van zijn straf al heeft uitgezeten zou hij op zijn vroegst in september 2028 in aanmerking komen voor een voorwaardelijke vrijlating.

Britton, die in het Verenigd Koninkrijk opgroeide, verhuisde ruim twintig jaar geleden naar Australië om met krokodillen te werken. Vanwege zijn expertise – hij beschikt over een doctoraat – en talrijke verschijningen in Engelstalige natuurprogramma’s groeide hij uit tot een bekende wetenschapper met een reputatie in de dierenwetenschap.