Britse schrijfster A.S. Byatt op 87-jarige leeftijd overleden

De Britse schrijfster A.S. Byatt is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar uitgever Chatto & Windus vrijdag laten weten, schrijven internationale persbureaus. De schrijfster, door het Britse dagblad The Times in 2008 opgenomen in de lijst van de vijftig beste auteurs in de recente geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk, oogstte onder meer lof met haar roman Possession en het familiedrama The Children’s Book.

Byatt, wier eerste boek Shadow of a Sun in 1964 werd gepubliceerd, schreef in totaal tientallen romans, biografieën, korte verhalen en kritische essays. Het leverde haar in eigen land in 1999 de titel Dame op. Met Possession, in Nederland uitgegeven als Obsessie, won ze de Booker Prize.

Ook in Nederland kreeg Byatt de nodige waardering. In 2016 ontving ze de Erasmusprijs uit handen van koning Willem-Alexander. Die kreeg ze vanwege haar „buitengewone bijdrage op het gebied van de geesteswetenschappen en de kunsten”. In 2010 had ze al een eredoctoraat van de Universiteit Leiden ontvangen.

Chatto & Windus laat weten „diep bedroefd” te zijn door het overlijden van „een van de belangrijkste schrijvers en critici van onze tijd”. Volgens de uitgever overleed Byatt thuis in het bijzijn van haar familie.