Sociale media als Twitter (nu X) een „open riool” noemen is een cultureel cliché geworden – maar hoe hard stinkt het er nu echt?
De Engelse academicus Ally Louks kwam erachter, onbedoeld. Eind november plaatste ze op X een foto van zichzelf met haar proefschrift. Een studie in Engelse literatuur, over een opmerkelijk onderwerp: het gebruik van geur in literaire werken om personen in een negatief daglicht te stellen of te stigmatiseren in olfactory prejudice zeg maar geur-vooroordelen. Het resultaat – Olfactory Ethics: The Politics of Smell in Modern and Contemporary Prose – leverde haar na drie jaar werk aan de universiteit van Cambridge de doctorstitel op.
Maar ook een dampende lawine aan beledigingen, mansplaining, haat en bedreigingen. Niet van exegeten van haar academische dissertatie, maar van het altijd parate legioen haters, dat werd gealarmeerd toen tabloid The Daily Mail en rechtse twitteraars haar onderwerp oppikten en er smalend over berichtten. Het werd afgedaan als woke waanzin, al waren er ook genuanceerder kanttekeningen bij haar ondoordringbare academische jargon. Inmiddels is haar tweet met foto 119 miljoen keer bekeken.
De woede werd zo groot dat de universiteit van Cambridge zich genoodzaakt voelde op Instagram een steunverklaring uit te geven tegen de vrouwenhaat die haar ten deel viel. Louks zelf bleef onderkoeld onder de commotie. Ze liet weten „niet tot dit niveau te willen afdalen” en wees erop dat ze ook „ongelooflijk aardige en vriendelijke” reacties had gehad. Ook ging ze opgewekt in gesprek met twitteraars die belangstellende vragen hadden over haar onderzoek.
Doodsbedreigingen
Niettemin was de ervaring „overweldigend”, tot en met doodsbedreigingen en fantasieën over verkrachting. Louks besloot aangifte te doen. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Voor geïnteresseerden plaatste ze begin december de samenvatting van haar dissertatie online, met de uitleg dat die „niet is hoe ik mijn opvattingen aan leken zou uitleggen.” De samenvatting was deze week 8,2 miljoen keer bekeken.
De studie van geur is een academische discipline die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, ook onder historici. In 2020 ging een Europees onderzoek van start naar ‘de geur van het verleden’, genaamd Odeuropa. Louks gebruikt in haar onderzoek onder meer inzichten uit de psychologie om het verband na te gaan tussen reacties op geur, zoals walging, en politieke oriëntatie.
De online agressie tegen Louks als symbool van ‘wokisme’ past in een al veel langere trend. Vrouwen zijn structureel het doelwit van online haat, bleek nog eens in 2023 uit een Europees onderzoek naar YouTube, Telegram, Reddit en Twitter. Het aantal berichten met vrouwenhaat was bijna drie keer zo hoog als dat met racistische opmerkingen in vier EU-landen (Duitsland, Italië, Zweden en Bulgarije). Ander onderzoek wijst op nuances of verschillen. Een Brits onderzoek in 2021 wees uit dat in Engeland vrouwen niet meer online haat rapporteren dan mannen. Wel zeggen jongeren daar meer te maken hebben met online haat dan ouderen. Hoe dan ook, online putlucht blijft penetrant.