Brief Osama bin Laden na twintig jaar plotseling viraal, TikTok verwijdert duizenden video’s

TikTok is begonnen met het „agressief verwijderen” van video’s over een decennia oude brief van Osama bin Laden, waarin hij de Verenigde Staten en hun steun aan Israël bekritiseert en opgeeft als reden voor de aanslagen op 11 september 2001.

Video’s die verwijzen naar de brief uit 2002, die destijds ook werd gepubliceerd op de website van The Guardian, werden afgelopen dagen steeds meer verspreid op verschillende sociale platforms. Woensdag was de brief de op één na meest bekeken pagina op de site, wat de Britse krant ertoe aanzette om de brief – eenentwintig jaar na publicatie – van de site te verwijderen. In een verklaring zegt de krant dat de brief op grote schaal op sociale media werd gedeeld „zonder de volledige context”.

Maar door de brief te verwijderen ontstond er een nieuwe golf van video’s over de brief op TikTok – incluis de complottheorie dat het openbaar beschikbare document opzettelijk verborgen werd gehouden voor gebruikers. Donderdag had de hashtag #lettertoamerica meer dan 10 miljoen views verzameld voordat TikTok zoekopdrachten hiernaar blokkeerde.

Voor sommige videomakers sluit een groot deel van Bin Ladens rechtvaardiging – de Amerikaanse steun voor Israëls bezetting van de Palestijnse gebieden – aan bij wat er nu gebeurt in de Gazastrook.

Letter to America

De brief, getiteld ‘Letter to America‘ werd een jaar na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 gepubliceerd. Bin Laden verdedigde hierin de aanslagen in New York en Washington en schreef dat Amerikanen „slaven” waren geworden van Joden, die volgens hem onder meer de economie en media van het land beheersten. Rode draad in de brief is de band tussen de Verenigde Staten en Israël en de onderdrukking van de Palestijnen.

Ook schreef hij dat Amerikaanse belastingbetalers de aanvallen op het Midden-Oosten financieren. „Het Amerikaanse volk betaalt de belastingen waarmee de vliegtuigen worden gefinancierd die ons in Afghanistan bombarderen, de tanks die onze huizen in Palestina aanvallen en vernietigen, de legers die ons land in de Arabische Golf bezetten en de vloten die de blokkade van Irak verzekeren.”

In de video’s zeggen veel TikTok-gebruikers dat ze de brief zien als ‘bewustwording’ van de rol van Amerika in mondiale kwesties. Een populaire video toont een vrouw die haar haar borstelt met het bijschrift: „Wanneer je de brief van Osama bin Laden aan Amerika leest en je je realiseert dat je je hele leven bent voorgelogen”.

Antisemitisme

Sommige TikTok-gebruikers die de brief op hun platform deelden, plaatsten later nog een video waarin ze zeiden dat ze terrorisme of geweld niet steunden. Inmiddels wordt de brief ook veel gedeeld op X, voormalig Twitter, en Instagram.

Het Witte Huis zei donderdag in een verklaring dat „er nooit een rechtvaardiging is voor het verspreiden van de weerzinwekkende, kwaadaardige en antisemitische leugens die de leider van Al-Qaida publiceerde vlak na het plegen van de ergste terroristische aanslag in de Amerikaanse geschiedenis”.

„Niemand zou ooit de 2.977 Amerikaanse families die nog steeds rouwen om hun geliefden mogen beledigen door zich te associëren met de verachtelijke woorden van Osama bin Laden.”