BRICS-landen sluiten akkoord over de criteria voor uitbreiding van het samenwerkingsverband

BRICS-bijeenkomst Tientallen landen uit het ‘mondiale Zuiden’ willen zich aansluiten bij BRICS om meer van zich te kunnen laten horen op economisch en politiek vlak, en om minder afhankelijk te worden van het Westen. Met het akkoord komt uitbreiding van het samenwerkingsverband dichterbij.
Vertegenwoordigers van de vijf BRICS-landen hebben woensdag een akkoord gesloten over richtlijnen voor toetreding tot het samenwerkingsverband. President Vladimir Poetin is de grote afwezige bij de BRICS-top.
Vertegenwoordigers van de vijf BRICS-landen hebben woensdag een akkoord gesloten over richtlijnen voor toetreding tot het samenwerkingsverband. President Vladimir Poetin is de grote afwezige bij de BRICS-top. Foto Gianluigi Guercia/POOL/AFP

De BRICS-landen zijn het eens geworden over de richtlijnen voor uitbreiding van het samenwerkingsverband. Dat melden internationale persbureaus woensdag. Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika zijn in Johannesburg bijeen voor een driedaagse top over de positie van het blok in de wereldpolitiek, inniger samenwerking en mogelijke uitbreiding. Daar zijn de landen allemaal voorstander van, maar of ze overeenstemming zouden bereiken over wie lid mag worden en op welke termijn, was vooraf niet duidelijk.

De precieze invulling van de richtlijnen voor uitbreiding is nog niet bekendgemaakt. Naledi Pandor, de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft volgens internationale persbureaus gezegd dat de leden een document hebben opgesteld en dat de details daarvan later tijdens de BRICS-top zullen worden gedeeld. Bij de top zijn ook tientallen delegaties en regeringsleiders van vriendschappelijke landen uitgenodigd. De Russische president Vladimir Poetin is niet aanwezig. Tegen hem is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Volgens Zuid-Afrika zijn meer dan veertig landen geïnteresseerd in een BRICS-lidmaatschap, 22 landen hebben al een toelatingsverzoek ingediend. Deze landen – van Argentinië tot Iran – willen zich graag aansluiten om de wereldorde in een nieuw evenwicht te brengen en hun afhankelijkheid van het Westen te verkleinen. De huidige vijf BRICS-landen hebben nu al een groter bbp dan de zeven vooraanstaande industriële landen (G7) en vertegenwoordigen meer dan een derde van de wereldbevolking, maar hebben een beperkte stem op het internationale politieke toneel.

Lees ook:
Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (BRICS) willen samen een alternatief zijn voor de dominantie van het Westen