Braziliaanse oud-voetballer Dani Alves in hoger beroep vrijgesproken van verkrachting: ‘Patriarchale justitie’

Het Catalaanse Hooggerechtshof heeft oud-voetballer Dani Alves (41) in hoger beroep vrijgesproken van verkrachting. Dat meldt de Spaanse krant El País vrijdag.

Vorig jaar februari werd Alves, een oud-voetballer die onder meer uitkwam voor FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Juventus, veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf voor het verkrachten van een 23-jarige vrouw op de wc van de vipruimte in nachtclub Sutton in Barcelona op Oudejaarsdag 2022. Maar volgens het vierkoppige Hooggerechtshof komt de getuigenis van de vrouw niet overeen met de videobeelden, “wat er expliciet op wijst dat wat ze vertelde niet overeenkomt met de werkelijkheid”.

De vrouw stelde dat ze met Alves naar de wc ging, omdat ze bang was dat de vrienden van de voetballer het tweetal zouden volgen. Maar volgens de rechtbank ging de vrouw „vrijwillig naar de wc om met de verdachte in een intiemere ruimte te zijn”. Uit de camerabeelden kon volgens de rechters niet worden afgeleid of de vrouw instemde met de daaropvolgende seks. „We genoten er allebei van”, zei Alves vorig jaar.

In eerste instantie wilde de vrouw geen aangifte doen tegen de populaire, succesvolle en kapitaalkrachtige voetballer. Ze betwijfelde of ze werd geloofd en vreesde voor beschimpingen als haar naam bekend werd. Haar naam en persoonlijke gegevens gingen later inderdaad rond op internet.


Lees ook

Stervoetballer Dani Alves ontkent verkrachting bij Spaans proces, maar heeft de schijn tegen

De Braziliaanse voetballer Dani Alves maandag bij het begin van zijn proces op beschuldiging van verkrachting, bij een rechtbank in Barcelona.

‘Alleen ja is ja’

Irene Montero, de Spaanse minister voor Gelijke Kansen toen Alves werd aangeklaagd, spreekt van „patriarchale justitie”, meldt persbureau Reuters. Ook verwees ze naar een door haar doorgevoerde wetswijziging, waarvoor het ontbreken van instemming het belangrijkste criterium is voor het vaststellen van seksuele misdrijven. „Alleen ja betekent ja”. De zaak tegen Alves was het eerste grote proces onder de zogenoemde Solo sí es sí– wet.

Overigens wachtte Alves, door het betalen van een borgsom van 1 miljoen euro, de uitkomst van het hoger beroep buiten de gevangenismuren af, al mocht de geboren Braziliaan Spanje niet verlaten.